Бельгія подарувала Україні своє легендарне науково-дослідне судно

"Бельгіка" прибуде до Одеси в жовтні 2021 року. Дорогою вчені займатимуться дослідженнями.

Бельгія передала Україні науково-дослідне судно

Україна отримала від Бельгії легендарне науково-дослідне судно Бельгіка. Воно призначається для проведення екомоніторингу Чорного й Азовського морів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

"Це дозволить Україні відновити дослідження та посилити екологічний моніторинг Чорного й Азовського морів, допоможе успішно впроваджувати Директиви ЄС щодо морського навколишнього середовища. Більш того, заплановано спільні українсько-бельгійські наукові дослідження, як у Чорному, так і Північному морі", - йдеться в повідомленні.

Міністр захисту довкілля Роман Абрамовський подякував Королівству Бельгія за такий необхідний подарунок.

"Цей корабель, який є плавучою лабораторією, був флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років", - сказав Державний секретар з питань відновлення та стратегічних інвестицій, який є відповідальним за наукову політику, заступник міністра економіки і праці Бельгії Томас Дьормін.

За його словами, Бельгіка досліджувала майже мільйон кілометрів моря. На кораблі було проведено більше тисячі наукових кампаній.

Судно вирушить із бельгійського порту Зебрюгге в Одесу. Бельгіці належить пройти 8,6 тисячі кілометрів. За час проходження шляху вчені оцінять наявність плавучого сміття, відберуть проби морської води і донних відкладень для проведення унікального скринінгу на десятки тисяч речовин-забруднювачів і мікропластику. А також виділять ДНК з довкілля, щоб оцінити біорізноманіття та аналіз поширення генів стійкості до антибіотиків у морських мікроорганізмах.

>Очікується, що судно прибуде в Україну в жовтні 2021 року. Тут воно отримає нове ім'я та почне свою діяльність у Чорному й Азовському морях.

Оце так! Влада у Мілані планує заборонити продаж морозива та піци вночі

четвер, 25 квітень 2024, 17:48

У Мілані, одному з найбільш відвідуваних туристами міст Італії, можуть ввести заборону на продаж їжі та напоїв навинос після опівночі. Заборона містить норму й про морозиво, що є частиною традиційного вечірнього дозвілля в місті. Про це повідомляє CNN,...

"Я вчора розмовляв із польським журналістом": Політолог пояснив, в якому випадку Польща може депортувати українців

четвер, 25 квітень 2024, 17:30

Політолог Володимир Фесенко пояснив, чому міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив про те, що його країна готова допомогти Україні повернути військовозобов’язаних. Він вважає, що це – відображення настроїв населення Польщі. Про це Володими...