Бережіться! Адвокат пояснив, як українці можуть вмить втратити свої гроші з карткового рахунку

Гроші на ремонт батьківського будинку у Балаклії нахабно вкрали через інтернет-банкінг. Марина в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла, що в додатку її банку шахраї просто зняли 150 тисяч гривень, які її брат-військовий направив на відновлення оселі. Журналісти спробували розібратися, як може статися, що з вашого рахунку миттєво зникають гроші, і як себе убезпечити, передають Патріоти України.

Марина розповіла, що їй прийшли сповіщення про дві транзакції по 50 тисяч гривень кожна. Та яким було здивування жінки, коли вона наступного разу відкрила додаток: на рахунку було близько 3 тисяч. На гарячій лінії банку повідомили, що її номер відв'язали шахраї, тож вона й не отримувала сповіщень про списання коштів з рахунку.

Наразі ні поліція, ні в банку не займаються справою Марини. Адвокат Богдан Кушнір радить їй наполягати на тому, щоб справу продовжили розслідувати. Служба безпеки банку зобов'язана провести внутрішнє розслідування й встановити, де, хто та в який час знімав кошти. А поліція, якщо вона бачить склад злочину, повинна відкрити та зареєструвати кримінальне провадження.

Але як там може статися, що ви не підтверджуєте переказ, а гроші все одно знімають. Адвокат каже, що це може бути фішинговий підробний сайт, де ви просто колись робили покупку будь-чого та ввели свої дані.

"Тобто ви створюєте сторінку, на якій ви щось оплачуєте з карти, самі вводите реквізити, отримуєте код, підтвердження. Цей сайт "хапає" ці всі дані й паралельно створює дублікат картки або відкриває електронний банкінг", - пояснює Кушнір.

Адвокат дав кілька порад, як убезпечити свої гроші: ставити ліміти на зняття, вмикати сповіщення, контролювати свій рахунок. А отримати назад свої кошти можливо, каже Кушнір. Щоправда, робиться це через суд.

Чи буде "бонус" після Великодня? Скільки вихідних українці матимуть у травні - пояснення

середа, 24 квітень 2024, 10:24

У 2024 році християни східного обряду (греко-католики і православні) святкуватимуть Великдень у неділю, 5 травня. Зазвичай після святкування, у понеділок, українці мали вихідний, передають Патріоти України. Раніше у Кодексі законів про працю було зазна...

У Румунії ведмідь ледве не загриз іноземну туристку, яка хотіла зробити з "милим створінням" селфі (відео)

середа, 24 квітень 2024, 9:40

У Румунії британська туристка, імʼя якої не називають, ледь не залишилася без руки через любов до фотографування диких тварин, а саме – ведмедя. Інцидент закінчився пораненням, яке не загрожує життю 72-річної жінки. . Під час шпиталізації вона розпов...