Бережіться! Частина масла, яке купують українці в магазинах і на ринках, - фальсифікат: Як перевірити

В Україні в різних сегментах ринку кількість фальсифікованого масла становить від 20 до 80%. Така продукція продається не тільки на ринках, а й у магазинах і супермаркетах. Про це свідчать результати перевірок Держпродспоживслужби. Багато такої продукції потрапляє на полиці через недостатній контроль відповідних органів, передають Патріоти України.

Як перевірити масло?

Перевірити масло в домашніх умовах майже нереально. Для цього потрібно зробити лабораторний аналіз. При цьому експерти називають кілька порад, які можуть допомогти розрізнити неякісний товар.

По-перше, слід звертати увагу на вартість масла. Якщо ціна складає менше 50 грн за 200 грамів, то можна стверджувати, що це підробка.

По-друге, молочний жир швидко твердне. Якщо масло м'яке, його не виходить розрізати ножем, або продукт неправильної форми, то однозначно можна стверджувати – це або фальсифікат, або він неправильно зберігався. І в першому, і в другому випадках купувати такі товари не треба.

Також часто люди натрапляють на фальсифіковане масло на ринках або ж у інтернеті, оскільки там воно доволі часто продається під маловідомими торговими марками. Варто пам'ятати, що масло, як і інші молокопродукти, не можна надсилати поштою, оскільки воно може зіпсуватися.

Як розповів професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів НУБіП Олександр Савченко у коментарі OBOZREVATEL, головна та найчастіша фальсифікація масла – додавання рослинного жиру до продукту.

"Молочний жир корисний, у всіх аспектах він потрібен, але він дорогий, він дорожчий, ніж рослинний. А ось рослинний жир, зокрема найдешевший зараз – пальмовий, його зазвичай і додають у продукт. Тут є дві сторони. З одного – обман покупців, тому що продукт має коштувати дешевше, а з іншого – продукт стає неякісним", – зазначив Савченко.

Якщо викласти на тарілку неякісне масло (до якого додали пальмовий жир), то навіть за кімнатної температури воно почне розтікатися. І для того, щоб консистенцію зробити таку ж, як у вершковому маслі, застосовується спеціальна теплова обробка і зазвичай оброблюють цей жир за температури понад 220 °C. Через це утворюються речовини, які можуть завдати шкоди здоров'ю.

Слід зазначити, що особливо часто фальсифікати та неякісні продукти потрапляють на полиці магазинів та ринки напередодні свят. У такі періоди, як зараз, перед Великоднем, експерти радять бути вдвічі обачними та перевіряти обрану вами продукцію. Насамперед варто дивитися на маркування товару та його зовнішній вигляд.

Джерело: Обозреватель

Є п'ять причин: Чому "Національний кешбек" може не надійти на картку

неділя, 19 січень 2025, 22:55

В Україні минулого року розпочалася програма "Національний кешбек". В межах програми громадяни можуть одержати фінансову компенсацію у розмірі 10% від вартості придбаних товарів українського виробництва. Але бувають випадки, коли кешбек не нараховують....

Пиха подолала розумну скромність: Стало відомо, кому належить єдина в Україні Tesla Cybertruck

неділя, 19 січень 2025, 22:40

Стало відомо, кому належить єдиний в Україні електричний пікап Tesla Cybertruck. Днями машину вартістю понад мільйон гривень помітили у Києві, передають Патріоти України з посиланням на "Телеграф" З відкритих джерел відомо, що вона є приватним нотаріус...