В Україні в різних сегментах ринку кількість фальсифікованого масла становить від 20 до 80%. Така продукція продається не тільки на ринках, а й у магазинах і супермаркетах. Про це свідчать результати перевірок Держпродспоживслужби. Багато такої продукції потрапляє на полиці через недостатній контроль відповідних органів, передають Патріоти України.
Як перевірити масло?
Перевірити масло в домашніх умовах майже нереально. Для цього потрібно зробити лабораторний аналіз. При цьому експерти називають кілька порад, які можуть допомогти розрізнити неякісний товар.
По-перше, слід звертати увагу на вартість масла. Якщо ціна складає менше 50 грн за 200 грамів, то можна стверджувати, що це підробка.
По-друге, молочний жир швидко твердне. Якщо масло м'яке, його не виходить розрізати ножем, або продукт неправильної форми, то однозначно можна стверджувати – це або фальсифікат, або він неправильно зберігався. І в першому, і в другому випадках купувати такі товари не треба.
Також часто люди натрапляють на фальсифіковане масло на ринках або ж у інтернеті, оскільки там воно доволі часто продається під маловідомими торговими марками. Варто пам'ятати, що масло, як і інші молокопродукти, не можна надсилати поштою, оскільки воно може зіпсуватися.
Як розповів професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів НУБіП Олександр Савченко у коментарі OBOZREVATEL, головна та найчастіша фальсифікація масла – додавання рослинного жиру до продукту.
"Молочний жир корисний, у всіх аспектах він потрібен, але він дорогий, він дорожчий, ніж рослинний. А ось рослинний жир, зокрема найдешевший зараз – пальмовий, його зазвичай і додають у продукт. Тут є дві сторони. З одного – обман покупців, тому що продукт має коштувати дешевше, а з іншого – продукт стає неякісним", – зазначив Савченко.
Якщо викласти на тарілку неякісне масло (до якого додали пальмовий жир), то навіть за кімнатної температури воно почне розтікатися. І для того, щоб консистенцію зробити таку ж, як у вершковому маслі, застосовується спеціальна теплова обробка і зазвичай оброблюють цей жир за температури понад 220 °C. Через це утворюються речовини, які можуть завдати шкоди здоров'ю.
Слід зазначити, що особливо часто фальсифікати та неякісні продукти потрапляють на полиці магазинів та ринки напередодні свят. У такі періоди, як зараз, перед Великоднем, експерти радять бути вдвічі обачними та перевіряти обрану вами продукцію. Насамперед варто дивитися на маркування товару та його зовнішній вигляд.
Священник Православної церкви України Олексій Філюк дозволив своїй пастві повідомляти терцентрам комплектування про тестя, який погано поводиться. Священник пояснив, що таку людину можна відправити в армію, але лише за виконання додаткових умов. При ць...
У четвер, 15 травня, на Львівщині випав сніг. Опади сталися в гірських районах, зокрема в населених пунктах Тухолька, Славське та Плав'є, повідомляють Патріоти України. Попри те, що зараз середина травня земля знову вкрилася снігом. Раніше синоптики пр...