Бережіться! Дослідження показало, що улюблена багатьма їжа може викликати інфаркт та інсульт

Про те, що деякі продукти промислового приготування приводять до виникнення раку, відомо давно. Днями італійські вчені з’ясували, що вживання мюслі, булочок та ковбас також збільшує ризик серцево-судинних захворювань, передають Патріоти України.

Дослідники аналізували дані 22 тис. осіб за дванадцятирічний період. Вони звернули увагу на те, що вживання перероблених та ультраперероблених (ті, що пройшли кілька етапів харчової обробки) призводять до збільшення числа інфарктів та інсультів, а разом з ними - до ризику ранньої смерті.

При цьому ультраперероблена їжа виявилася небезпечнішою – дослідники заявляють, що вона має «першорядне значення збільшення ризику смертності».

Автор дослідження Маріалаура Боначчо стверджує, що 80% переробленої їжі також має низьку поживну цінність. Вона складається з трансжирів та цукру і має мало клітковини, корисних жирів та легкозасвоюваного білка, тому не є здоровою.

Але головна причина її небезпеки не у складі, а в технології обробки - саме нагрівання за високих температур або заморожування за дуже низьких, додавання емульгаторів та текстуризаторів впливають на характеристики кінцевого продукту.

Готуйтеся до удару! Нардеп пояснив, чому обов'язково постане питання подорожчання газу для населення

вівторок, 16 вересень 2025, 11:56

Згідно з прогнозами Національного банку, ціни на комунальні послуги, включно з опаленням, можуть зрости, однак це може відбутися лише у 2026 році, коли планується привести їх до ринкового рівня, передають Патріоти України. А поки що реалії з блакитним ...

Чи час готуватись до відключень? В "Укренерго" озвучили прогноз щодо ситуації з електроенергію взимку

вівторок, 16 вересень 2025, 11:28

Україна може пройти зиму без відключень електроенергії, заявили "Укрінформу" у національній енергетичній компанії (НЕК) "Укренерго", передають Патріоти України. "Якщо не буде нових системних атак на енергооб’єкти, є всі підстави розраховувати на проход...