Бережіться! Дослідження показало, що улюблена багатьма їжа може викликати інфаркт та інсульт

Про те, що деякі продукти промислового приготування приводять до виникнення раку, відомо давно. Днями італійські вчені з’ясували, що вживання мюслі, булочок та ковбас також збільшує ризик серцево-судинних захворювань, передають Патріоти України.

Дослідники аналізували дані 22 тис. осіб за дванадцятирічний період. Вони звернули увагу на те, що вживання перероблених та ультраперероблених (ті, що пройшли кілька етапів харчової обробки) призводять до збільшення числа інфарктів та інсультів, а разом з ними - до ризику ранньої смерті.

При цьому ультраперероблена їжа виявилася небезпечнішою – дослідники заявляють, що вона має «першорядне значення збільшення ризику смертності».

Автор дослідження Маріалаура Боначчо стверджує, що 80% переробленої їжі також має низьку поживну цінність. Вона складається з трансжирів та цукру і має мало клітковини, корисних жирів та легкозасвоюваного білка, тому не є здоровою.

Але головна причина її небезпеки не у складі, а в технології обробки - саме нагрівання за високих температур або заморожування за дуже низьких, додавання емульгаторів та текстуризаторів впливають на характеристики кінцевого продукту.

Нові правила ЄС: Стало відомо, як зміняться умови в'їзду для українців у 2026

вівторок, 16 грудень 2025, 0:28

Подорожі до країн ЄС залишаються популярними для українців, особливо після запровадження безвізу у 2017 році. Та вже наприкінці 2026 року процес перетину кордону з цими державами зміниться — Євросоюз запустить нову електронну систему ETIAS. Про те, як ...

Не все пропало! Полярні ведмеді можуть адаптуватися до виживання в теплішому кліматі

понеділок, 15 грудень 2025, 23:59

Нові дослідження виявили зв’язок між підвищенням температури та змінами в ДНК полярних ведмедів, що може допомагати їм адаптуватися й виживати в дедалі складніших умовах. Про це повідомляє Рhys org, передають Патріоти України. . У дослідженні, проведе...