Бережіться! Дослідження показало, що улюблена багатьма їжа може викликати інфаркт та інсульт

Про те, що деякі продукти промислового приготування приводять до виникнення раку, відомо давно. Днями італійські вчені з’ясували, що вживання мюслі, булочок та ковбас також збільшує ризик серцево-судинних захворювань, передають Патріоти України.

Дослідники аналізували дані 22 тис. осіб за дванадцятирічний період. Вони звернули увагу на те, що вживання перероблених та ультраперероблених (ті, що пройшли кілька етапів харчової обробки) призводять до збільшення числа інфарктів та інсультів, а разом з ними - до ризику ранньої смерті.

При цьому ультраперероблена їжа виявилася небезпечнішою – дослідники заявляють, що вона має «першорядне значення збільшення ризику смертності».

Автор дослідження Маріалаура Боначчо стверджує, що 80% переробленої їжі також має низьку поживну цінність. Вона складається з трансжирів та цукру і має мало клітковини, корисних жирів та легкозасвоюваного білка, тому не є здоровою.

Але головна причина її небезпеки не у складі, а в технології обробки - саме нагрівання за високих температур або заморожування за дуже низьких, додавання емульгаторів та текстуризаторів впливають на характеристики кінцевого продукту.

"Хвиля холоду вже починає відкочуватися назад": Синоптикиня розповіла, коли повернеться спека

вівторок, 26 серпень 2025, 18:45

Синоптикиня Наталка Діденко повідомила, що 27 серпня в Україні збережеться тепла погода, а хвиля холоду поступово відступатиме. Про це вона написала на своєму Telegram-каналі, передають Патріоти України. "Перед вами - карта прогнозу температури повітря...

"Укрзалізниця" назвала ТОП-5 найпопулярніших напрямків: Ось куди подорожують українці

вівторок, 26 серпень 2025, 18:25

"Укрзалізниця" назвала п'ять найпопулярніших напрямків в Україні - найбільш затребуваним з них став напрямок Київ - Львів, за минулий тиждень квитки на нього через застосунок перевізника намагалися купити 129 000 разів при наявності 22 934 місць на ре...