Бережіться! Фрагментарний сон пов’язаний зі зростанням смертності від усіх причин, - дослідження

Люди сплять по-різному в різному віці, і зміни якості сну - одна з перших і добре задокументованих ознак старіння і поганого стану здоров'я, передають Патріоти України.

Практично за будь-якого розладу сон порушується насамперед. Скажімо, приблизно за п'ять-десять років до появи інших симптомів у пацієнтів із хворобою Паркінсона виникає специфічне порушення сну: таким людям сняться кошмари, уві сні вони можуть кричати або бити кулаком об стіну.

Існує поняття «вік сну». Наприклад, якщо людина у 55 років міцно спить усю ніч і має правильні цикли швидкого сну, вік її нічного відпочинку можна оцінити, наприклад, на 45 років. Щоб дізнатися подробиці на цю тему, вчені з університетів Стендфордського, Каліфорнійського (США), Технічного (Данія) та інших наукових установ проаналізували дані про сон 10699 чоловіків та жінок віком від 20 до 90 років. Свої висновки дослідники представили у журналі Npj Digital Medicine.

Їхньою метою було розробити систему, яка визначає вік сну та зміну його параметрів, які могли бути найбільш пов'язаними зі смертністю. Вчені використовували машинне навчання для прогнозування віку сну, вводячи до програми дані параметрів сну кожного учасника. Алгоритм розпізнавав закономірності у цій інформації та використовував їх для прогнозування віку сну.

Дослідники дійшли висновку, що фрагментація сну — коли людина прокидається за ніч кілька разів менш ніж на хвилину (і не пам'ятає про це) — найсильніший предиктор смертності від усіх причин. Чому фрагментарний сон такий шкідливий для здоров'я, вчені мають намір з'ясувати у подальших дослідженнях.

Крім того, прогностичними параметрами смертності стали зниження ефективності дрімоти та скорочення фази швидкого сну, що супроводжується швидким рухом очей.

А скорочення фази так званого повільнохвильового сну, який ще називають глибоким, у поєднанні з низькою ефективністю сну виявилися пов'язаними з розвитком гіпертонії та серцево-судинних захворювань. Специфічні порушення, такі як розлад швидкого сну та втрата вегетативної регуляції під час сну, були ранніми попередниками деяких нейродегенеративних захворювань.

На щастя, вік сну можна покращити та в такий спосіб провести профілактику небезпечних захворювань. Для цього вчені радять засипати та прокидатися в стандартний для більшості людей час (не надто пізно і не дуже рано), спати в темному приміщенні, піддавати своє тіло регулярним фізичним навантаженням (але не безпосередньо перед сном), відмовитися від алкоголю, кофеїну та їжі на ніч.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...