Бережіться! Кілька ягід - і смерть: Біологи розповіли про найбільш небезпечні рослини в Україні (фото)

Не всі рослини, які нас оточують, є безпечними. Ба більше, низка із низ несуть смертельну небезпеку. Про це розповіли у Кременецькому ботанічному саду, передають Патріоти України.

"Дуже приваблива на вигляд рослина з велетенськими білими суцвіттями, які нагадують парасольки. Борщівник Сосновського. Здалеку виглядає дуже екзотично: хочеться сховатися під такою парасолькою у затінок. Проте ця рослина небезпечна. Попадання її соку на шкіру людини під дією ультрафіолетового (сонячного) випромінювання викликає опіки.

З’являються вони на уражених ділянках тіла через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Для них характерні почервоніння та водянисті пухирі, що важко заживають. Наукова назва цієї рослини heracleum, походить від імені давньогрецького персонажа Геракла, як символ неймовірної сили та нездоланності", - попереджають біологи.

Крім того, вводять в оману дорослих і особливо дітей, яскраво-червоні, налиті соком ягоди. "Звабливі отруйні рослини, які називаються вовче лико звичайне, або вовчі ягоди. Для маленьких, допитливих дошкільнят достатньо з’їсти 7-10 таких ягід, щоб викликати значне отруєння або ж летальний кінець. Підступність рослини полягає не лише у плодах. Листя, кора, сік, навіть мед, зібраний із цієї рослини, викликають отруєння", - кажуть у ботсаду.

Небезпечні і плоди воронячого ока, які нагадують ягідки чорниці. "Ця рослина також дуже помітна і приваблива на вигляд. Вороняче око – отруйна рослина. Дуже небезпечні її плід, листя і коріння", - наголошують спеціалісти.

Цінний, проте смертельно отруйний, болиголов – трава-убивця.. Виділяє активні фітонциди, які викликають сильні головні болі при їх вдиханні. Особливо сильний запах буває у сонячну безвітряну погоду. "У Давній Греції болиголов використовували як "офіційна" отрута, якою вбивали засуджених на смерть", - кажуть біологи.

Спеціалісти просять бути обачними і слідкувати за дітьми, адже "краса буває небезпечною".

З погляду зрозуміло, що він думає про тих нелюдів: Песик дивом вижив після удару по Дергачах під Харковом (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:52

“Після сьогоднішнього російського “прильоту” по місту Дергачі дивом вижив пес Річард. Авіабомба влучила зовсім поруч. Тваринка не хотіла ні їсти, ні пити. З одного його погляду стане зрозуміло, що він думає про тих нелюдів”, – написав Василенко. В очах...

Одна - колишня дружина, друга - нібито законна: Працівницю РАГСу звинувачують у фіктивному шлюбі зі зниклим безвісти бійцем, але є цікавий нюанс

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:30

Три тижні тому ТСН розповідала про одну з судових справ - дві жінки стверджують, що мають право на виплати бійця, який зник безвісти на Донеччині. Одна - колишня дружина, друга - нібито законна. Початок цієї історії такий - військовослужбовець зникає б...