Бережіться! Лікар, який виявив вірус Ебола, попередив про нові загрози для людства після коронавірусу

У 1976 році доктор Жан-Жак Муємбе Тамфум працював в команді вчених, які розслідували перший відомий спалах вірусу Ебола. У бесіді з CNN він попередив, що в майбутньому людству загрожує ще більше пандемій - більш смертоносних, ніж Covid-19, передають Патріоти України.

44 роки тому Муємбе взяв перші зразки крові у жертв загадкової хвороби, яка викликала кровотечу і вбила близько 88% пацієнтів і 80% персоналу лікарні Ямбуку в Заїрі (нині - Демократичній республіці Конго). Тоді пробірки з кров'ю відправили до Бельгії і США, де вчені виявили новий вірус і назвали його "Ебола" на честь річки, що протікала недалеко від епіцентру спалаху. Вважається, що хвороба передалася людям від інфікованих тварин - кажанів, горил, шимпанзе, антилоп і дикобразів.

Сьогодні професор Муйембе керує Національним інститутом біомедичних досліджень в Кіншасі, і попереджає про нові небезпечні інфекції, які можуть переходити від диких тварин до людей.

"Зараз ми живемо в світі, де будуть з'являтися нові патогени, що загрожують людству, - сказав учений. - Якщо ви вторгаєтеся в ліс, ви міняєте екологію. Комахи та щури покинуть це місце і прийдуть в села. Так і відбувається передача вірусів. Так, я думаю, що майбутні пандемії можуть бути більш смертоносними, ніж Covid-19".

В Конго на вуличних ринках досі продають м'ясо крокодилів, шимпанзе та інших екзотичних тварин. Експерти побоюються, що будь-яка з них може переносити новий небезпечний вірус, який вразить людей подібно Еболі, Covid-19 або пташиному грипу H5N1.

"Ми втручаємося в тропічні ліси та інші дикі ландшафти, де мешкає багато видів тварин і рослин. Усередині цих істот можуть перебувати невідомі віруси, - написав Девід Кваммен, науковий журналіст і автор книг про природу і медицину. - Ми рубаємо дерева; ми вбиваємо тварин або поміщаємо їх в клітки і відправляємо на ринки. Ми руйнуємо екосистеми і позбавляємо віруси від їх природних носіїв. Коли це станеться, їм знадобиться новий носій. Наприклад, ми".

Сума неприємно здивує! Яку пенсію можна отримати із зарплатою вдвічі вищою за середню

субота, 18 травень 2024, 6:47

В Україні із зарплатою вдвічі вищою за середню (це понад 33 тис. грн за даними Пенсійного фонду) можна отримати пенсію у розмірі 9 491,5 грн. Така пенсія можлива за умови наявності 35 років стажу. Про це йдеться у публікації OBOZ.UA. Так, згідно з оста...

"Дозволили мені": Співзасновник Apple поділився стратегією виховання, яку використовували його батьки

субота, 18 травень 2024, 6:30

73-річний співзасновник Apple Стів Возняк поділився, що у вихованні його батьки повністю дозволяли йому слідувати власним захопленням. Завдяки цьому він зміг вирости щасливим і успішним. Таку ж стратегію він використовує і в вихованні своїх дітей. Відо...