Бережіться! Має найвищий рівень смертності: Лікар попередила про небезпечну інфекцію

Сказ має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних захворювань людини. Так як і з іншими інфекційними захворюваннями, вплив вірусу не завжди призводить до інфікування та розвитку хвороби, передають Патріоти України з посиланням на педіатра Дарину Власенко в Instagram.

Що треба знати про сказ

Сприйнятливість до інфекції сказу після контакту пов’язана з декількома факторами, включаючи тип і анатомічне місце впливу. Наприклад, укус через шкіру, який вводить інфекційну слину в частину тіла, з більшою ймовірністю призведе до продуктивної інфекції, ніж укус через одяг, де слина може вбратися, або лизання пошкодженої чи потертої шкіри.

Також локалізація важлива, чим ближче до голови та шиї - тим вищий ризик захворювання. Вважається, що всі ссавці сприйнятливі до зараження вірусом сказу, хоча види відрізняються відносною сприйнятливістю.

Більшість сказу набувається через вплив слини від укусу тварини. У рідкісних випадках сказ виникає внаслідок контакту без укусів (наприклад, контакт слини з відкритою шкірою або слизовими оболонками). Контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки, а в дикій природі - лисиці та вовки. В Україні головним джерелом збудника сказу у дикій природі є червоні лиси, збудник сказу виявлявся також у кажанів.

За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання та смерті людини від сказу джерелом збудника є собаки та кішки. В Україні - в 50 % кішки. Близько 40% жертв укусів імовірно хворих на сказ собак - діти віком до 15 років. Середній інкубаційний період сказу становить від 1 до 3 місяців, але може коливатися від кількох днів до багатьох років після контакту. Інкубаційний період скорочується, якщо є укус в обличчя.

Симптоми інфекції

Продромальні симптоми

Сказ зазвичай не підозрюється під час продромальної фази, яка починається з неспецифічних симптомів, таких як субфебрильна температура, озноб, нездужання, міалгії, слабкість, втомлюваність, анорексія, біль у горлі, нудота, блювота, головний біль та іноді світлобоязнь. Ця стадія триває від кількох днів до приблизно 1 тижня.

Парестезія, що виникає проксимально від місця відомої рани, свідчить про інфекцію. Наприклад: лікоть локалізується більш проксимально, ніж фаланги пальців.

Клінічний сказ

Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Що робити?

Якщо вас вкусила тварина - негайно зверніться до лікаря! Коли лікар недоступний - промийте рану щонайменше 15 хвилин мильною водою, дезінфекторами чи спиртом. Після цього зверніться до лікаря по допомогу.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...