Бережіться! Названо країни, в яких найбільш небезпечні дороги для поїздок на машині

Відпустка в Європі добра ще й тим, що вирушити можна просто на власному авто. Але при цьому варто, по-перше, придбати всі відповідні страховки та дозволи, а по-друге, вивчити, наскільки безпечними є місцеві дороги, передають Патріоти України.

Видання Euronews опублікувало дані дослідження, яке назвало найбільш небезпечні для водіїв та їхніх пасажирів країни Євросоюзу. Ситуацію вивчала компанія Vignette Switzerland, яка надає електронні віньєтки для оплати проїзду автомагістралями. Її експерти проаналізували свіжі дані Європейської ради з безпеки на транспорті (ETSC) щодо смертності на автомобільних дорогах. І назвали країни, де ситуація найгірша.

Перше місце у не надто почесному рейтингу посіла Болгарія. У 2023 році там було зареєстровано на 79% більше смертей на дорогах, ніж у середньому по Євросоюзу. За рік автошляхи Болгарії забрали життя 523 людей. Це майже 82 особи на мільйон мешканців.

Натомість експерти рекомендують мандрувати Болгарією на громадському транспорті. Мережа автобусним та залізничних маршрутів тут досить розвинена, а ціни на квитки, порівняно з багатьма іншими європейськими країнами, доступні.

На другій позиції списку опинилась Румунія. У 2023 році в ДТП тут загинули 1545 осіб. Це 81 людина на мільйон мешканців. Цей показник на 78% перевищує середні цифри по ЄС. Тут теж зручніше і безпечніше пересуватись автобусами та поїздами. Тим більше, що Румунія має хороше залізничне сполучення з Болгарією та Угорщиною.

Третю та четверту сходинку посідають Сербія та Латвія. У цих країнах смертність на дорогах на 66% вища, ніж у середньому по ЄС. Що характерно, це теж країни з добре розвиненим наземним громадським транспортом далекого, в тому числі міжнародного, сполучення.

Одна з найбільш привабливих туристично країн Європи Хорватія зайняла у списку п’ятий рядок. Показник смертності на дорогах тут на 56% перевищує середньоєвропейський. За нею розташувались Португалія (32%), Греція (31%) та Литва (23%)

Італія – на дев'ятій позиції. Торік на автошляхах тут загинуло 3094 особи – близько 54 загиблих у ДТП на мільйон мешканців. Що на 15% більше, ніж у середньому щодо ЄС. Польща з показником 13% перевищення замикає десятку.

Що робити, щоби не потрапити у ДТП під час відпустки

Поліція, туристичні регулятори та лікарі регулярно випускають рекомендації, як поводитись на дорогах, щоби не потрапити у ДТП. Особливо, якщо ви за кермом. Для цього потрібно таке:

  • частіше зупиняйтесь і робіть перерви;
  • не забувайте пити воду у спекотні дні;
  • обов’язково звертайте увагу на всі швидкісні обмеження та попередження на дорогах.

У деяких країнах Європи існують також окремі правила, якими варто поцікавитись до того, як вирушите туди в автомандри. Так у більшості країн ЄС заборонено перевозити дітей на передньому сидінні автомобіля, а у Франції, Іспанії та Швейцарії водії, що носять окуляри, повинні мати при собі другу пару.

"Трагічна, жахлива звістка": Екскапітанка збірної України з гандболу померла у віці 34 років

субота, 31 серпень 2024, 0:30

Екскапітанка України з гандболу Ірина Глібко пішла з життя у віці 34 років після боротьби з онкологічнм захворюванням. Про це йдеться у заяві Федерації гандболу України, передають Патріоти України. Ірина пропустила жіночий ЧС-2023 та відбір до Євро-202...

Національна еліта зазнала непоправної втрати... На фронті загинув громадський активіст, археолог та історик Юрій Ревера

п’ятниця, 30 серпень 2024, 22:55

Щирий патріот воював з перших днів війни та ніс службу у найгарячіших місцях фронту. На Донеччині загинув історик та археолог 51-річний Юрій "Граф" Ревера. З перших днів повномасштабного вторгнення він захищав Україну у найгарячіших місцях фронту, пере...