Бережіться! Названо ТОП-8 продуктів, здатних провокувати мігрень

Ви коли-небудь замислювалися, чи не спровокував той келих червоного вина за вечерею сильний головний біль, який ви відчули пізніше тієї ночі? Відповідь може бути позитивною, передають Патріоти України.

"Кілька досліджень показують зв'язок між їжею, напоями та мігренню", - говорить Томас Берк, доктор медичних наук, невролог та спеціаліст з головного болю в Нью-Йоркському університеті Нью-Йорка та доцент кафедри неврології в медичній школі Гроссмана.

Мігрень вражає більше одного мільярда людей у всьому світі. Дізнайтеся більше про хворобу, в тому числі про найбільш поширені продукти, які можуть викликати мігрень.

Головний біль проти мігрені

Різниця між головним болем і мігренню в значній мірі пов'язана з її силою. Головний біль може доставляти дискомфорт і тривати від декількох годин до декількох днів. У той час як мігрень вважається неврологічним захворюванням і найбільш виснажливим типом головного болю, при цьому більше 90% хворих не можуть працювати або займатися нормальною діяльністю під час нападу мігрені.

"Головний біль-це будь-який тип болю в голові або обличчі, і існує понад 120 різних видів головних болів, включаючи мігрень", - говорить Берк. Мігрень зазвичай включає сильний пульсуючий біль, зазвичай з одного боку голови, і може тривати від чотирьох до 72 годин. Додаткові симптоми можуть включати чутливість до світла, звуку і запаху, нудоту, блювоту і порушення зору, відоме як аура.

Тригери мігрені

"Не існує універсальних продуктів харчування або напоїв, що викликають мігрень, - говорить Берк. Кожна людина, схильна до мігрені, має різні тригери, деякі з яких можуть бути пов'язані з їжею або напоями. Яким би не був тригер, всі тригери мігрені впливають на мозок однаково-знижуючи поріг мігрені.

Ось приклад того, що могло статися. Ви випиваєте келих вина, яке викликає у вас мігрень. Цей напій призводить до утворення запальних нейромедіаторів, які виробляються в головному мозку. Ці нейротрансмітери змушують кровоносні судини навколо мозку розширюватися, а нервові закінчення посилають сигнали назад в мозок, щоб відчути такі симптоми, як біль, чутливість до світла, нудоту і багато іншого.

Виходячи з досліджень Берка та обговорень з пацієнтами, ось його список з восьми найпоширеніших продуктів харчування, напоїв та пов'язаних з їжею тригерів мігрені:

Кофеїн. Кофеїн присутній у багатьох продуктах, включаючи вашу щоденну чашку кави. Огляд 2016 року показав, що відмова від кофеїну, а також надмірне споживання кофеїну (більше 200 міліграмів на день) можуть викликати мігрень у деяких людей.

Алкоголь. Деякі пацієнти Берка з мігренню утримуються від вживання алкоголю через побоювання, що алкоголь може викликати мігрень. Виявляється, в цій теорії є правда.

Дослідження 2018 року показало, що алкоголь є тригером для більш ніж 35% учасників дослідження, які страждають на мігрень. Червоне вино було найпоширенішим спусковим гачком серед алкогольних напоїв.

"Дослідження не визначили, чи є сульфіти, дубильні речовини або будь - які інші природні хімічні речовини у вині причиною тригерів мігрені", - говорить він.MSG.

Більшість з нас вважає глутамат натрію підсилювачем смаку в азіатській кухні, але він використовується в багатьох типах оброблених харчових продуктів, включаючи закуски, Заморожені продукти, супи, кетчуп та інші приправи. Дослідження показали, що глутамат натрію є основним тригером мігрені.

Шоколад. Якщо ви страждаєте мігренню, вам поки не потрібно відмовлятися від шоколаду. Цей тригер трохи суперечливий, тому що іноді шоколад (можливо, через міститься в ньому кофеїну) допомагає зменшити біль при мігрені, говорить Берк. Це також звичайне бажання на початковій стадії мігрені. Але, згідно з оглядом 2020 року, невеликий відсоток учасників виявив, що шоколад є тригером мігрені.

Ковбаса. Якщо ви схильні до мігрені, подумайте, що всередині вашого обіднього бутерброда. "Одним з поширених тригерів мігрені є харчові консерванти, включаючи нітрати та нітрити", - говорить Берк. Вони використовуються для збереження кольору і смаку в м'ясних обідах, а також в беконі і хот-догах.

Аспартам. Як найпоширеніший у світі штучний підсолоджувач, аспартам використовується в більш ніж 6000 харчових продуктах і напоях. Багато досліджень показали, що аспартам може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, включаючи інсульт, рак, хворобу Альцгеймера та, так, мігрень.

Витриманий сир. Якщо ви любите сир і схильні до мігрені, подумайте про те, щоб відмовитися від пармезану, Брі, швейцарського сиру, чеддера і блакитного сиру. Ці витримані сири багаті тирамином, який природним чином міститься в продуктах, які витримуються або ферментуються при розщепленні амінокислоти тирозину. Показано, що тирамін викликає головні болі, звужуючи і розширюючи кровоносні судини.

Солона їжа. Згідно з дослідженням 2014 року, якщо ви намагаєтеся обмежити споживання солі, щоб знизити кров'яний тиск, у вас може бути менше головних болів. За словами Берка, навіть підроблена сіль або хімічні речовини, створені за смаком як сіль, в закусках і оброблених харчових продуктах, таких як картопляні чіпси, містять консерванти, які можуть викликати мігрень.

Як уникнути мігрені, пов'язаної з їжею

"Мігрень складний і залежить від багатьох факторів", - говорить Сімі Паріх, доктор медичних наук, програмний директор Thomas Jefferson Universi.

Тут Парих пропонує кілька кроків, які ви можете зробити, щоб потенційно зменшити тригери мігрені:

Їжте регулярно. Можливо, ви помітили, що в списку тригерів мігрені не вистачало кількох основних груп продуктів харчування, зокрема "здорових" продуктів, таких як фрукти, овочі та білок. Огляд 2020 року показав, що більшість "сприятливих для мігрені" планів здорового харчування, таких як дієти з низьким вмістом жирів, забезпечують зниження частоти нападів мігрені.

Крім здорової їжі, важливо дотримуватися постійного режиму харчування, щоб уникнути мігрені.

"Низький рівень глюкози в крові може викликати головні болі", - говорить Паріх. За її словами, щоб підтримувати стабільний рівень цукру в крові, їжте приблизно в один і той же час кожен день без тривалої перерви між прийомами їжі. Паріх також пропонує всім своїм пацієнтам дотримуватися здорового харчування і ваги.

Відстежуйте харчові тригери і усувайте їх зі свого раціону. Оскільки множинні фактори сприяють виникненню мігрені, багато людей ведуть щоденник головного болю. Тут вони можуть перерахувати частоту, тривалість та інтенсивність мігрені, а також можливі тригери, включаючи їжу та напої.

Якщо їжа, напій або добавка ідентифіковані як можливий тригер, Парих пропонує уникати їх протягом місяця, щоб подивитися, що станеться. Важливо усунути лише один потенційний вплив щомісяця, інакше ви не будете впевнені, що викликає атаку.

Відстеження впливу зміни дієти може допомогти відрізнити фактичні тригери від їжі від тяги до їжі, пов'язаної з мігренню. За словами Париха, при зміні дієти також важливо консультуватися з лікарем.

Висипатися. Сон і мігрень тісно пов'язані. Огляд 2020 року показав двосторонній зв'язок між порушеннями сну і мігренню. Іншими словами, погана якість сну є спусковим гачком для мігрені, і люди, які страждають мігренню, також піддаються підвищеному ризику порушень сну. Щоб знизити ризик того, що сон стане причиною мігрені, Паріх рекомендує своїм пацієнтам дотримуватися певного режиму сну.

Знизити стрес. Стрес також може викликати мігрень. Фактично, в одному дослідженні чотири з кожних п'яти людей, які страждають на мігрень, вказали, що стрес є тригером. Ось кілька способів зменшити стрес:

Вправа. Вправи мають багато переваг, включаючи зняття стресу. Огляд 2018 року показав, що регулярні вправи, включаючи аеробні або силові тренування, можуть зменшити кількість мігрені. З іншого боку, той же огляд показав, що вправи іноді можуть викликати мігрень.

Йога. Дослідження 2018 року показало, що йога не тільки допомагає розслабитися, але і знімає стрес. Дослідження 2020 року прийшло до висновку, що йога допомагає знизити частоту мігрені, особливо в поєднанні з ліками.

Медитація. Очищення розуму обов'язково зробить вас менш напруженим, а дослідження медитації та зняття стресу підтверджують, що практика уважності допомагає полегшити мігрень. Дослідження 2014 року показало, що люди, які практикували медитацію, мали менше мігрені на місяць.

Джерело: Главред

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...