Бережіться! Шведські лікарі пояснили, як звичайний вірус може викликати розсіяний склероз

Шведські лікарі пояснили, як звичайний вірус може викликати розсіяний склероз

Група дослідників з Каролінського інституту з’ясувала, що у частини людей є специфічний білок, який, зустрічаючись із вірусом Епштейна-Барр, починає атакувати головний і спинний мозок, передають Патріоти України.

Результати дослідження вказують на те, що в деяких людей є антитіла проти цього вірусу, які ненавмисно націлені на білок, розташований у головному та спинному мозку. Вірус Епштейна-Барра (ВЕБ) зазвичай вражає людей у ранньому віці, залишаючись в організмі на невизначений термін, не викликаючи помітних симптомів. Зв’язок між ВЕБ і неврологічним захворюванням, розсіяним склерозом (РС), було виявлено багато років тому і відтоді він спантеличує дослідників.

«Розсіяний склероз — неймовірно складне захворювання, але наше дослідження являє собою важливу частину головоломки і може пояснити, чому в деяких людей розвивається хвороба, — каже Олівія Томас, науковий співробітник відділу клінічної неврології Каролінського інституту і провідний автор дослідження. — Ми виявили, що певні антитіла проти вірусу Епштейна-Барр, які зазвичай борються з інфекцією, можуть помилково націлюватися на головний і спинний мозок і спричиняти пошкодження».

Дослідники проаналізували зразки крові більш ніж 700 пацієнтів із розсіяним склерозом і 700 здорових людей. Вони виявили, що антитіла, які зв’язуються з певним білком вірусу Епштейна-Барр, EBNA1, також можуть зв’язуватися з аналогічним білком у головному та спинному мозку, що має назву CRYAB, роль якого полягає в запобіганні агрегації білка в умовах клітинного стресу, такого як запалення.

Ці неправильно спрямовані перехресно-реактивні антитіла можуть пошкодити нервову систему і спричинити серйозні симптоми у пацієнтів з розсіяним склерозом, включно з проблемами з рівновагою, координацією рухів і постійною втомою. Антитіла були присутні приблизно у 23% пацієнтів із розсіяним склерозом і у 7% контрольної групи.

Мріяв збудувати нову "Мрію", але не мав роботи в Україні: Помер відомий вітчизняний авіаконструктор

неділя, 28 липень 2024, 0:32

Дмитро Ківа працював на заводі "Антонов" за всіх президентів України, окрім Володимира Зеленського. 25 липня на 82-му році життя помер відомий український авіаконструктор Дмитро Ківа, який пропрацював на авіаційному заводі "Антонов" 52 роки, передають ...

Ах, Одеса... В курортній Аркадії поряд з рестораном сталась масова бійка за участю військових, цивільних та поліції. Решта відпочиваючих з інтересом споглядала (відео)

субота, 27 липень 2024, 23:49

У одеській Аркадії група чоловіків билась просто перед місцевим рестораном, свідчать кадри з соцмереж. У бійці брали участь і цивільні, і люди у формі. . Увечері 27 липня біля прибережного ресторану в Одесі сталась масова бійка, у якій взяли участь ци...