Бережіться! Цю їжу пов’язали з хвилею діабету в Європі - під ударом може бути кожен

Досить трьох порцій картоплі фрі на тиждень, щоб суттєво підвищити ризик розвитку діабету 2 типу - до такого висновку дійшли вчені, які проаналізували харчування понад 200 тисяч людей протягом майже 40 років, передають Патріоти України.

У тих, хто регулярно їв фрі, ризик захворювання зростав на 20–30%. При цьому зварена, запечена або пюреподібна картопля не мала такого впливу.

Дослідження підкреслює, що не сам картопляний продукт є проблемою, а спосіб його приготування — саме смаження в олії підвищує ризик. Експерти додають: регулярне споживання сильно обробленої їжі напряму пов’язане з підвищеним ризиком діабету 2 типу.

Докторка Фей Райлі з організації Diabetes UK зазначає: «Це складне захворювання, на яке впливає безліч чинників, але спосіб приготування їжі відіграє не меншу роль, ніж її склад».

Понад 4,3 мільйона британців вже живуть із діабетом, ще 850 тисяч — навіть не підозрюють про свою хворобу. Ускладнення — інфаркти, інсульти, втрата зору й ураження нирок. Хочете знизити ризик? Замініть чіпси цільнозерновими продуктами й скоротіть споживання смаженого — наголошують вчені.

"Щоб не навести ракети": Львівський коледж вигнав із гуртожитку волонтерів, які плели маскувальні сітки

четвер, 28 серпень 2025, 14:39

27 серпня минув термін, коли Львівський фаховий коледж харчової переробної промисловості мав відповісти волонтерській ініціативі "Львівські маскувальні сітки "Оберіг" щодо узаконення їхнього перебування в гуртожитку. Про це повідомила Ірина Гальвицька-...

Українцям даватимуть "мічені" гроші на дітей: Міністр соцполітики розповів, що це означає

четвер, 28 серпень 2025, 14:26

В Україні програма еЯсла дасть змогу батькам дітей віком від одного до трьох років отримувати компенсацію на оплату няні, асистента або дошкільного закладу на рівні мінімальної або подвійної мінімальної зарплати. Це кошти з цільовим призначенням, які м...