Бережіться! У популярному продукті знайшли уламки скла та пестициди

У Європейському Союзі у першому кварталі 2024 року було зафіксовано 50 випадків шахрайства чи неправильного маркування оливкової олії. Що є рекордним показником. Про це повідомляє The Guardian, передають Патріоти України.

Зазначається: йдеться лише про ті випадки, які були виявлені та про які держави-члени повідомили у Генеральний директорат ЄС з охорони здоров'я. Тобто, "справжній масштаб шахрайства, ймовірно, набагато вищий".

"У звітах про інциденти фігурували олії, забруднені недозволеними речовинами. Такими як пестициди, мінеральні олії, а в одному випадку були виявлені уламки скла", – йдеться у повідомленні.

Крім того, було виявлено безліч випадків фальсифікації оливкової олії extra virgin (вищої якості). Зокрема, шляхом змішування її з менш якісною або дешевою олією.

Втім, наголошується, за словами представника Європейської комісії, більша кількість подібних повідомлень "не вказує на підвищений ризик для споживачів". Мовляв, навпаки, щорічне збільшення кількості таких повідомлень свідчить "про поліпшення обміну інформацією між компетентними органами країн-членів та їхню пильність щодо шахрайства в агропродовольчому ланцюзі".

Зі свого боку, професор безпеки харчових продуктів в Університеті королеви Белфасту Кріс Елліотт зазначив: хоча наслідки вживання зараженої оливкової олії і можуть бути серйозними, "вона навряд чи з'явиться на полицях великих супермаркетів". Адже продаж фальсифікату можливий лише "в місцях, де немає жодного контролю чи спостереження".

Чому олію почали підробляти

Однією ж з причин, через яку зловмисники почали масово підробляти оливкову олію, зазначив Еліотт, є інфляція. Так, йдеться у матеріалі, у листопаді 2023 року 100 кг оливкової олії extra virgin з іспанського міста Хаен коштували 787 євро, тоді як п'ятьма роками раніше – 262,5 євро, "що робить оливкову олію привабливим ринком для шахраїв".

"Коливання цін на будь-який товар завжди є ознакою зростання шахрайства. Оскільки цей процес дає людям можливість обманювати", – констатував Еліотт. Водночас, зазначається, останніми роками через спеку рівень виробництва оливкової олії впав. Так, за даними Міжнародної ради з оливок, у 2023-24 роках очікується падіння світового виробництва до 2,4 млн тонн, що:

  • на 27 % менше, ніж у 2018-19 роках;
  • нижче за прогнозований рівень споживання в 2,6 млн тонн.

В Україні АЗС готуються підвищувати ціни: Коли чекати на подорожчання пального

середа, 7 серпень 2024, 6:48

В Україні очікується зростання вартості пального. Причому вже найближчим часом. Причина - підвищення акцизів. Про це йдеться у звіті НБУ, передають Патріоти України. Втім, зазначається в ньому, через ефект бази порівняння, також зумовлений податковими...

Заява нумізматика спричинила "золоту лихоманку" в Британії: Люди риються в шухлядах у пошуках дрібної монети XX ст., за яку пропонують 140 000 фунтів стерлінгів (відео)

середа, 7 серпень 2024, 6:00

Британці розбагатіють, якщо продадуть на аукціоні дефіцитне пенні 1933 року випуску, розповів колекціонер старовинних монет. З його слів, відшукали ще не всі такі монети, тому шанс все ще лишається. . Житель Великої Британії зможе отримати 170 тис. фу...