Бережіться! У ВООЗ розповіли, чим трансжири небезпечні для здоров'я

Нещодавнє дослідження ВООЗ виявило, що у близько третині українських перероблених продуктів - перевищення вмісту трансжирів, які є небезпечними для здоров'я, Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Ярно Хабіхт, передають Патріоти України.

Що відомо про результати дослідження

Трансжири є різновидом ненасичених жирів, для яких характерний високий вміст трансізомерів жирних кислот - так званих трансжирних кислот. Найчастіше їх використовують у запечених і смажених продуктах, готових або розфасованих закусках, кулінарних жирах і спредах. Ідеться про торти, печиво, бісквіти, майонез, снеки тощо.

Результати дослідження, яке провів ВООЗ, показують, що зі 120 зразків продуктів занадто високий рівень трансжирних кислот був у 37. "Тепер треба дати зворотний зв'язок виробникам харчових продуктів", - наголосив експерт.

Чим небезпечні трансжири

За словами Хабіхта, існує глобальна мета - виключити так звані трансжирні кислоти як речовину з харчового ланцюга. "Тому що це шкодить здоров'ю. Існує низка захворювань, які вони можуть викликати, в тому числі онкологію. Це так само шкідливо, як і тютюн", - розповів він.

Експерт уточнив, що на глобальному рівні країни, в тому числі Європейський Союз, погодилися, що "з цим треба боротись". "Україна також рухається в цьому напрямку", - додав він.

Чи можливо контролювати використання трансжирів

"Коли ми їмо, а їмо ми зазвичай тричі на день, то точно не знаємо, яку їжу споживаємо. Але ми всі хочемо споживати здорові харчі. При тому, що іноді це досить важко самостійно контролювати", - розповів представник ВООЗ в Україні.

Як приклад він навів необхідність з'їдати щодня п'ять порцій фруктів та овочів. "Це легко зрозуміти, бо один фрукт - це щось, що поміщається в одній вашій руці. І якщо у вас є фрукти та овочі п'яти різних кольорів, це легко запам'ятати", - пояснив Хабіхт.

Водночас він наголосив, що використання трансжирів контролювати важко. "Для цього потрібне консолідоване рішення. Отже, якщо ми хочемо бути в ЄС, то на нашому ринку не має бути такої продукції", - зауважив експерт.

Він додав, що з виробниками в Україні вже було проведено перші зустрічі щодо цього питання. "Думаю, в подальшому багато хто буде відкритим до змін. Бо постане питання: чи хочете ви бути присутніми на європейських ринках? Думаю, багато виробників визначаться зі своїми цінностями", - підсумував фахівець.

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...

Чотири роки тренувань - ефект вражаючий: Француз встановив світовий рекорд перебування у ванні з кригою (відео)

субота, 26 квітень 2025, 23:55

Починав свої тренування ентузіаст з 90 секунд. Спортсмен із Франції отримав титул світового рекордсмена, просидівши у ванній, повній криги, понад чотири години. . Завдяки цьому він встановив рекорд із найбільш тривалого повного контакту тіла з льодом,...