Бережіться! Українські вчені знайшли в крові людини провісник ускладнень від COVID-19

Українські вчені заявили, що прогноз ускладнень від коронавіруса можна визначати за аналізом крові. Про це повідомляє прес-служба Національної академії наук України, передають Патріоти України.

За словами Віктора Досенка, завідувача відділом загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України, зв'язок між рівнем позаклітинної ДНК у крові та тяжкістю COVID-19 тепер доведений.

Вчений говорить, що важливо робити прогноз для кожного конкретного випадку, адже хвороба розвивається у пацієнтів по-різному.

"Всім лікарям вкрай потрібен якийсь прогностичний критерій... Ми припустили, що саме рівень позаклітинної ДНК і є прогностичним критерієм (чим вищий він, то гірше прогноз), і довели це, до речі, першими в світі", - стверджує вчений.

Віктор Досенко уточнив, що аналіз крові робили пацієнтам, які знаходяться на різній стадії хвороби. Такий прогноз потрібен, щоб зрозуміти, які препарати потрібно приймати в процесі лікування.

"Потрібен лише набір реактивів (до речі, не дуже дорогий) і спектрофлюориметр (принаймні один на лікарню або хоча б один на територіальне медичне об'єднання)", - додав учений.

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...