
В Україні найбільша проблема в ковбасі - використання м'яса механічного обвалювання. Під час перемелювання кісток залишаються частинки, які тонкі як голки і можуть спричинити виразки. Про це заявила Голова правління "Споживча довіра" Олена Кулікова, передають Патріоти України.
Вона радить купувати ковбасу у перевірених місцях, великих супермаркетах та обов'язково в упаковці, на якій є термін придатності та склад.
За її словами, у м'ясі механічного обвалювання часто трапляються кісткові включення, які можуть травмувати стравохід: "Під час перемелювання кісток залишаються маленькі неперемелені частинки. Вони можуть бути 1-2 мм, тоненькі, як голочки. Людина їсть ковбасу, і ця голочка може встромитися в стравохід. Тоді утворюються виразки, ерозії, нориці тощо".
За словами Кулікової, найчастіше така проблема буває із вареною ковбасою, особливо першого та другого сорту. За словами експертки, при її виробництві деякі підприємства використовують білково-жирові емульсії, які виробляються зі шкіри, жирів, субпродуктів. Наявність таких емульсій дає можливість виробнику знизити вміст м'ясної сировини в ковбасі до 50%.
Щодо сирокопчених ковбас, їх фальсифікувати складніше. Але для того, щоб продовжити термін придатності продукту, до нього додають велику кількість підсилювачів смаку, хоча у вищих сортах їх бути не повинно.
"Водночас варто пам'ятати, що той же глютамат натрію природно наявний у м'ясі. Якщо його частка становить до 1000 мг на кг продукту – це абсолютно нормальна ситуація. Побоюватися варто високого вмісту глутамату – 4-5 тис мг", – підкреслює експертка.
Львівський священник УГКЦ Юстин Бойко заявив про погрози щодо його життя, які він отримав від дитячого стоматолога Олександра Строгонова. Лікар уже публічно вибачився за свої погрози. Над справою працює поліція та СБУ, передають Патріоти України. Повід...
На Луганщині під час виконання бойового завдання загинув 23-річний український дзюдоїст Андрій Сіробаба. Про це повідомляє Федерація дзюдо України, передають Патріоти України. Сіробаба з дитинства був пов’язаний із дзюдо — після школи він вступив до До...