Бережіться! Українцям продають ковбасу з "голками" кісток, які можуть спричинити виразки

В Україні найбільша проблема в ковбасі - використання м'яса механічного обвалювання. Під час перемелювання кісток залишаються частинки, які тонкі як голки і можуть спричинити виразки. Про це заявила Голова правління "Споживча довіра" Олена Кулікова, передають Патріоти України.

Вона радить купувати ковбасу у перевірених місцях, великих супермаркетах та обов'язково в упаковці, на якій є термін придатності та склад.

За її словами, у м'ясі механічного обвалювання часто трапляються кісткові включення, які можуть травмувати стравохід: "Під час перемелювання кісток залишаються маленькі неперемелені частинки. Вони можуть бути 1-2 мм, тоненькі, як голочки. Людина їсть ковбасу, і ця голочка може встромитися в стравохід. Тоді утворюються виразки, ерозії, нориці тощо".

За словами Кулікової, найчастіше така проблема буває із вареною ковбасою, особливо першого та другого сорту. За словами експертки, при її виробництві деякі підприємства використовують білково-жирові емульсії, які виробляються зі шкіри, жирів, субпродуктів. Наявність таких емульсій дає можливість виробнику знизити вміст м'ясної сировини в ковбасі до 50%.

Щодо сирокопчених ковбас, їх фальсифікувати складніше. Але для того, щоб продовжити термін придатності продукту, до нього додають велику кількість підсилювачів смаку, хоча у вищих сортах їх бути не повинно.

"Водночас варто пам'ятати, що той же глютамат натрію природно наявний у м'ясі. Якщо його частка становить до 1000 мг на кг продукту – це абсолютно нормальна ситуація. Побоюватися варто високого вмісту глутамату – 4-5 тис мг", – підкреслює експертка.

Джерело: Обозреватель

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...