Бережіться! Українців влітку атакуватиме небезпечна інфекція

З настанням весняно-літньої пори частішають випадки зараження ротавірусною інфекцією. До недуги найвразливіші малюки. У них перебіг хвороби важчий, ніж у дорослих. Зарадити проблемі можна вакцинацією. Про це Gazeta.ua розповіла Альона Матейчук, столична сімейна лікарка, передають Патріоти України.

"Ротавірусна інфекція передається в повітряно-крапельний спосіб, через брудні руки. Симптоми: блювання, пронос, висока температура, інтоксикація, головний біль. Вони схожі на харчове отруєння. Пересвідчитися в тому, що це ротавірусна інфекція, можна за допомогою спеціального тесту. Продається в аптеці. Його можна зробити вдома, взявши пробу з калу", - сказала лікарка.

Майже кожна дитина у світі принаймні один раз до 5-річного віку заражається ротавірусною інфекцією. Особливо небезпечною вона є для немовлят і маленьких дітей. У них можуть бути додаткові симптоми - втрата апетиту та зневоднення. Призводить до смерті понад 215 тис. дітей щороку.

"Найвразливіші до недуги - діти. Інфекція призводить до швидкого зневоднення й має важкий перебіг. Без стаціонару не обійтися. Запобігти цьому можна вакцинацією. Вона не є обов'язковою. Робиться за бажанням батьків. Вакцину придбати можна в аптеці, потім прийти до сімейного лікаря, щоб той її вколов", - продовжила Матейчук.

Для забезпечення раннього захисту від інфекції достатньо дві дози. Щеплюють з інтервалом мінімум в 1 міс. Курс вакцинації варто завершити до досягнення дитиною віку 24 тижні. Вакцина захищає від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання.

Задля профілактики ротавірусної інфекції бажано дотримуватися правил гігієни й миття рук. Використовувати антисептики. Часто обробляти іграшки та інші предмети в ігрових кімнатах, дитячих спальнях. Дорослим обов'язково мити руки перед і після сповиванням, переодяганням дітей, перед приготуванням і роздаванням їжі. Стежити за чистотою харчів і питної води. Ретельно обробляти посуд і пляшечки зі смочками для годування дітей.

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...