Бережіться! В Україні поширюють фальшиві гроші, які неможливо вирахувати

У 2021 році українські банки зафіксували багато якісно підроблених банкнот номіналом 500 грн. Їх фактично неможливо було розпізнати без спеціального обладнання. Про це в коментарі повідомила виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова, передають Патріоти України.

В цілому, "популярні" наразі: 500 гривень зразка 2006 року і 100 гривень зразка 2005 року. Їх кількість склала близько 65% і 15% від загальної кількості вилучених з обігу підробок відповідно.

"Як правило, якість підроблених банкнот значно гірше, ніж справжніх. – каже Олена Коробкова. – Але іноді розпізнати фальшивку буває досить складно. Підроблені банкноти зазвичай відрізняються за кольором від оригіналу, також там відсутні водяні знаки, оптико-змінні фарби, захисні стрічки і рельєфні зображення. Також варто звернути увагу на те, що справжня купюра рельєфна. Фарба наноситься на неї опуклим шаром, легко визначається на дотик".

Щоб зменшити ризик отримати фальшивку Олена Коробкова радить:

  • вивчити розділ сайту НБУ, присвячений готівковим гривням і елементам захисту від підробок;
  • по можливості переходити на безготівковий розрахунок;
  • якщо не дивлячись на всі спроби виявиться, що десь вам дали фальшивку, негайно звертайтеся в поліцію.

За словами Коробкової, в Україні рівень підробки банкнот національної валюти залишається стабільно низьким. Наприклад, за 2019 на 1 млн шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 2,9 шт. підроблених банкнот, в 2018 році – 2,5 шт. Для порівняння, в країнах Євросоюзу, за даними офіційного сайту Європейського центрального банку, в 2018 році цей показник становив приблизно 27 шт. підроблених банкнот євро.

"В цілому, система захисту національної валюти знаходиться на високому рівні і цілком відповідає системам захисту провідних валют світу", – підкреслила Олена Коробкова.

Джерело: Обозреватель

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...