Бережіться! Вчені дізналися, яку неприємну хворобу може викликати перегляд телевізора більше 4 годин

Проведення більше чотирьох годин на день, сидячи перед телевізором, збільшує ризик обструктивного апное уві сні і, як наслідок, хропіння на 78 відсотків, як показало дослідження. Дослідники Гарвардської медичної школи спостерігали за рівнем здоров'я та фізичної активності близько 138 000 людей протягом 10-18 років, зазначають Патріоти України.

Вони виявили, що підвищений рівень малорухливої поведінки і відповідний низький рівень фізичної активності збільшують ризик обструктивного апное уві сні( СОАС), пише The Daily Mail. Дослідники рекомендують людям, які проводять весь день сидячи, наприклад, на роботі в офісі, більше займатися фізичними вправами у вільний час.

Апное уві сні-це стан, при якому дихальні шляхи можуть бути повністю заблоковані вночі, що порушує нормальне дихання і призводить до хропіння і порушення сну.

Якщо не лікувати, це може збільшити ризик раку, глаукоми, серцевих нападів, високого кров'яного тиску, інсультів, діабету 2 типу, а також когнітивних і поведінкових розладів.

За оцінками експертів, у всьому світі близько 1 мільярда дорослих у віці 30-69 років страждають обструктивним апное уві сні від легкого до важкого ступеня.

"Ми побачили чіткий зв'язок між рівнями фізичної активності, малорухливою поведінкою і ризиком СОА", - сказав автор статті і епідеміолог Тяньї Хуанг з Гарвардської медичної школи.

"Люди, які дотримувалися поточних рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо фізичної активності, що передбачають як мінімум 150 хвилин помірної активності на тиждень і проводили менше чотирьох годин на день, сидячи перед телевізором, мали значно нижчий ризик СОАС".

"Важливо відзначити, що ми побачили, що будь-яке додаткове збільшення фізичної активності та / або скорочення часу сидячої роботи може мати переваги, які знижують ризик розвитку обструктивного апное сну. Різниця в ризику СОАС між сидячою роботою і часом, проведеним сидячи перед телевізором, можна пояснити іншою поведінкою, пов'язаною з цією діяльністю".

Наприклад, перекус і вживання солодких напоїв з більшою ймовірністю буде супроводжувати перегляд телевізора, ніж сидячий спосіб життя на роботі або в іншому місці, наприклад, сидячи під час подорожі.

"Це може призвести до додаткового збільшення ваги, що, як ми знаємо, є фактором ризику ОАС".

У своєму дослідженні професор Хуанг та його колеги спостерігали за здоров'ям понад 138 000 дорослих у США протягом 10-18 років.

Хоча на початку дослідження ніхто не мав обструктивного апное сну, до кінця періоду дослідження у 8733 учасників було діагностовано це захворювання.

Після врахування потенційних змішувальних факторів, включаючи вік, індекс маси тіла та вживання алкоголю / тютюну, команда виявила, що учасники виявили, що ті, хто займався більшою фізичною активністю, мали значно менший ризик розвитку ОАС.

Зокрема, у тих, хто виконував еквівалент тригодинного бігу на тиждень, ймовірність розвитку розладу на 54% нижче, ніж у тих, хто виконував тільки еквівалентну кількість вправ, як ходьба протягом двох годин на тиждень.

Крім того, у тих, хто сидів перед телевізором більше чотирьох годин на день, ризик СОАС був на 78 відсотків вище, ніж у найбільш активних суб'єктів, а у тих, хто працював сидячи, ризик був на 49 відсотків вище.

Дослідники попередили, що поточне дослідження базується на даних про стан здоров'я, про які повідомляють самі люди, і що в майбутній роботі буде корисно збирати дані за допомогою носяться технологій моніторингу стану здоров'я.

"Обструктивне апное сну є поширеним і поширеним захворюванням, яке може серйозно вплинути на якість життя людей", - сказала президент Європейського респіраторного товариства Аніта Сімондс, яка не брала участі в цьому дослідженні.

"Хоча OSA можна лікувати за допомогою сучасних методів лікування, лише менша частина досліджень присвячена профілактиці", - додав експерт з респіраторної медицини та медицини сну з лікарні Royal Brompton.

"Медичні працівники повинні приділяти першочергову увагу профілактиці та підтримувати людей, які піддаються ризику розвитку ОАС, щоб вони були більш активними, поки не стало надто пізно".

"Це дослідження доповнює дані про важливість підтримки активного способу життя для запобігання захворюванням легенів, і обнадіює, що навіть невелике збільшення фізичної активності або скорочення часу малорухливого способу життя може принести потенційну користь".

"Тому це важливе повідомлення, яке потрібно донести до наших пацієнтів та їхніх сімей в клініках первинної медико-санітарної допомоги та респіраторних клініках".

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...