Бережіться! Вчені назвали продукт, в якому коронавірус може зберігатися до 8 днів

Згідно з новим дослідженням, коронавірус може залишатися живим на шкірі охолодженого лосося до 8 днів. Цього достатньо для транспортування риби між континентами, передають Патріоти України.

На початку епідемії COVID-19 китайська влада припускала, що джерелом коронавірусу може бути лосось, через що припинили постачання цього продукту з інших країн.

Пізніше вчені з’ясували, що новий вірус SARS-CoV-2 може зберігатися на деяких поверхнях протягом кількох днів, але представники ВООЗ спростували можливість передачі вірусу через їжу.

Згідно з новим дослідженням вчених з Південно-Китайського сільськогосподарського університету і Академії сільськогосподарських наук у Гуандуні, коронавірус все ж може зберігатися на поверхні одного з морепродуктів — лосося.

Автори роботи заявляють, що вірус не заражає саму рибу, і її вживання не є небезпечним. Але, вчені припускають, що існує теоретичний ризик передачі COVID-19 на поверхні цієї риби: дослідження підтверджує, що коронавірус може виживати на шкірі лосося до 8 днів при температурі 4 градуси Цельсія.

Саме при такій температурі рибу транспортують від постачальника до замовників. «Риба з SARS-CoV-2 з однієї країни може бути легко перевезена в іншу країну протягом одного тижня, що є одним з джерел міжнародної передачі… Рибу зазвичай продають у приміщеннях, температура яких набагато нижче кімнатної. Це означає, що вірус, прикріплений до шкіри риби, яка продається на ринках морепродуктів, може вижити протягом тривалого часу», — пишуть дослідники.

Якщо дані дослідження підтвердяться, найефективнішим способом захисту від передачі COVID-19 у такій формі буде часте миття рук, підтримка особистої гігієни і ретельна обробка їжі перед вживанням.

Дослідження поки не пройшло рецензування, але у разі його підтвердження в різних країнах можуть ввести додаткові заходи захисту для людей, який працюють з лососем та іншими видами риб.

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...

Експерти прочитали по губах: Стало відомо, що каже Кріштіану Роналду перед своїм фірмовим ударом

вівторок, 23 квітень 2024, 8:30

Португальський уболівальник Густаво Мачадо, який вміє читати по губах, розшифрував слова, які форвард "Аль-Насра" Кріштіану Роналду говорить перед своїми фірмовими ударами зі штрафних. Виявилося, що 39-річний Кріштіану "накачує" себе мотиваційними пром...