Бережіться! Вчені заявили, що навіть невеликі дози алкоголю підвищують ризик захворіти раком

Нове дослідження виявило зв'язок між алкоголем та значно вищим ризиком розвитку декількох форм раку, включно з раком молочної залози, товстої кишки та порожнини рота. Підвищений ризик був помітний навіть серед тих, хто вживає алкоголь в невеликих, або в помірних дозах, повідомляють Патріоти України.

Про це свідчать дані нового дослідження Міжнародного агентства з досліджень раку та Всесвітньої організації охорони здоров’я, опублікованого в журналі Lancet Oncology. В 2020 році 1 з 7 нових випадків раку у світі пов'язаний саме зі споживанням алкоголю, в цілому це 100 тисяч випадків по всьому світу, зазначає видання Science Daily.

Дослідження базувалося на даних про вплив алкоголю майже з усіх країн світу. Зокрема, враховувалися результати опитувань та дані про продажі, які об'єднали з останніми оцінками ризику розвитку раку при вживанні спиртного.

Вчені наводять приклад Канади, де торік вживання алкоголю було пов’язане з 7000 новими випадками раку, з яких:

  • 24% рак молочної залози;
  • 20 % товстої кишки;
  • 15% прямої кишки;
  • 13% – порожнини рота та печінки.

"Основним механізмом того, як алкоголь викликає рак, є погіршення відновлення ДНК. Хронічне вживання алкоголю призводить не тільки до цирозу печінки, але й до порушення регуляції статевих гормонів, що сприяє виникненню раку молочної залози. Алкоголь також збільшує ризик раку голови та шиї у курців, оскільки спиртне збільшує поглинання канцерогенів із тютюну", пояснює співавтор дослідження доктор Кевін Шилд.

В дослідженні доводиться, що легке та помірне споживання алкоголю також небезпечне. "Будь-яке пияцтво пов'язане з ризиком. Наприклад, якщо жінка випиває склянку вина на день, то ризик захворіти на рак молочної залози у неї вищий на 6%", каже співавтор дослідження доктор Юрген Рем.

Лікарі також зазначають, що з початку пандемії кількість людей, які вживають алкоголь, збільшилася, і закликають уряди країн ще більше посилити контроль за виробництвом та збутом спиртних напоїв. Зокрема, пропонується додати на етикетки пляшок інформацію про те, що споживання алкоголю підвищує ризик захворіти раком.

Подарунок був не випадковим? Справу про загибель помічника Залужного передано до суду

четвер, 18 квітень 2024, 18:30

Справу про загибель Геннадія Частякова, помічника колишнього головнокомандувача ЗСУ, передали до суду. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, передають Патріоти України. Перед судом постане офіцер з апарату помічників головнокоманд...

"Що не день, то пригоди": На концерті Анастасії Приходько знову сталася біда

четвер, 18 квітень 2024, 17:58

Співачка Анастасія Приходько повідомила, що під час її концерту знову стався неприємний інцидент. Це вже не перша сумна новина, якою артистка ділилася під час гастролей "Холодно", передають Патріоти України. Лише кілька днів тому виконавиця розповідала...