Бережіться! Вчені знайшли зв’язок між тривожністю і хворобою Паркінсона

Науковці Університетського коледжу Лондона отримали докази того, що тривожні розлади можуть бути пов’язані з імовірністю появи хвороби Паркінсона, передають Патріоти України.

За словами вчених, у людей віком 50+ років, які страждають на тривожність, ймовірність розвитку хвороби Паркінсона може бути вдвічі вищою, ніж у їхніх однолітків без тривожності.

Дослідження опублікували у Британському журналі загальної практики, повідомляє The Washington Post.Щоб провести дослідження, команда Центру досліджень старіння населення Університетського коледжу Лондона (CAPS) скористалася даними первинної медичної допомоги у Великій Британії.

Група вчених порівняла медичні дані людей віком від 50 років, у яких діагностували перший епізод тривожності між 2008 і 2018 роками, з контрольною групою без тривожності. Перша група складалася з понад 109 тисяч людей, а друга – із понад 987 тисяч.

За словами дослідників, щонайменше у 331 пацієнта з тривожністю протягом десятиліття розвинулася хвороба Паркінсона. В середньому це сталося через 4,9 року після того, як пацієнту вперше ставили діагноз "тривожність".

Навіть коли вчені врахували вік, спосіб життя, психічні захворювання та інші фактори учасників дослідження, у людей з тривожністю все одно був удвічі більший ризик хвороби Паркінсона, ніж в інших. Також хворобу Паркінсона частіше мали чоловіки і представники вищих соціально-економічних групЯк відрізнити відчуття тривоги від тривожного розладу? Пояснює МОЗ

"Ризик розвитку хвороби Паркінсона збільшився вдвічі порівняно з групою без тривоги після поправки на вік, стать, соціальну депривацію, фактори способу життя, тяжкі психічні захворювання, черепно-мозкові травми та деменцію.

Наявність депресії, гіпотонії, тремору, ригідності, порушення рівноваги, закрепів, порушень сну, втоми та когнітивних порушень у пацієнтів з тривожністю були пов'язані з підвищеним ризиком розвитку хвороби Паркінсона", – йдеться у висновку вчених CAPS

Нагадаємо, хвороба Паркінсона – це захворювання нервової системи, яке призводить до порушення рухової системи та характеризується тремтінням, сповільненістю, втратою рівноваги.

Хвороба Паркінсона є другим за поширеністю нейродегенеративним захворюванням у світі. За деякими оцінками, до 2040 року від неї страждатимуть 14,2 мільйона людей, переважно через збільшення тривалості життя.

Захворювання починається не дуже помітно, а з часом симптоми посилюються. За даними Національної служби охорони здоров'я Британії, найпоширенішими симптомами хвороби Паркінсона є тремор, уповільненість рухів, м'язова скутість, болі у м'язах.

Пацієнтів може турбувати порушення міміки, проблеми з рівновагою, пам'яттю, сечовипусканням та статевими функціями. Також до хвороби може "приєднатися" деменція, депресія та когнітивні порушення.

Дощів на всіх не вистачить: Синоптики шокували прогнозом погоди на липень - чого чекати

середа, 3 липень 2024, 16:56

Перший місяць літа - червень - позаду, на зміну йому прийшов липень, який називають "маківкою літа", це не від слова "мак", а від поняття "верхівка голови". За інформацією синоптиків, липень - найтепліший місяць року, передають Патріоти України. Однак...

Вирішили "сумістити": У Росії анонсували, що громадян у глибинці будуть лікувати листоноші

середа, 3 липень 2024, 16:30

У сільських поштових відділеннях Росії планують відкрити фельдшерсько-акушерські пункти. Працюватимуть там листоноші – після спеціальних медичних курсів,, передають Патріоти України. РосЗМІ похвалилися цією державною ініціативою, зазначивши, що ФАП на ...