Без квартир 13 тисяч сімей: Київ охопили масові протести. Чому інвестори вийшли на вулиці та хто винен

Протест інвесторів житла в Києві

Інвестори трьох житлових комплексів, квартири в яких продавав банк "Аркада", 29 травня вийшли на протест. Цим вони заявили про початок радикальних дій з метою відновлення будівництва ЖК. Однак відповідальність забудовника, по суті, перекладають на владу.

Без квартир 13 тисяч сімей

Люди, які вклали гроші в квартири від банку "Аркада", є інвесторами трьох житлових комплексів – ЖК "Еврика" в Голосіївському районі Києва, ЖК "Патріотика" і ЖК "Патріотика на озерах" у Дарницькому районі.

13 тисяч сімей багато років чекають своїх квартир, за які вже заплатили 100% вартості. Будівництво проінвестованих будинків поступово зупинили упродовж 2018-2019 років.

Як розповіли інвестори, вони хочуть залучити владу до вирішення проблеми із зупинкою будівництва. Учасники мітингу вирішили влаштувати ходу до банку "Аркада", Офісу президента, провести автомітинг біля Кабміну й навіть встановити наметове містечко біля КМДА.

Протест інвесторів

Щоправда, чим може їм допомогти це наметове містечко – пояснити до ладу не змогли, але фактично вже переклали відповідальність за дії забудовника на владу.

Зараз питання з орендою земельних ділянок розглядається в судах, а до завершення судових розглядів нереально відновити зведення деяких будинків.

Забудовник "пішов у наступ"

Є проблеми і з проєктом будівництва, які забудовник досі не вирішив. Ця інформація була озвучена на зустрічі в КМДА з представниками банку "Аркада". За результатами зустрічі київська адміністрація підтвердила свою готовність сприяти в межах своїх повноважень і напрацювання подальших кроків, які нададуть можливість відновити будівництво. Однак голова правління АТ АКБ "Аркада" навела низку причин, які поки не дозволяють забудовникові ТОВ "Аркада-будівництво" і АТ АКБ "Аркада" виконати свої зобов'язання перед інвесторами.

Заступник голови КМДА В'ячеслав Непоп зазначив, що в забудовника некоректний проєкт будівництва, а пропозиція про необхідність коригування проєкту була озвучена йому ще 2018 року.

Протест інвесторів житла

Водночас інвестори житла вважають, що всі збитки банк "Аркада" перевів на довірителів, зробивши їх заручниками в цьому конфлікті.

"Затримки передання в експлуатацію вже перевищують два роки, але банк, згідно з шахрайськими умовами договору, розробленого Кабміном, не несе фінансової відповідальності! Закон України захищає тільки забудовника, зробивши довірителів повністю безправними!" – заявили учасники протестів.

Зі свого боку "Аркада" намагається відхреститися від відповідальності (перекласти її на Нацбанк і місцеву владу) і сформувати громадську думку в потрібному для себе напрямі.

У лютому 2020 року була "розіграна патріотична карта" – банк запустив акцію "Квартира для героя". Учасникам АТО/ООС запропонували купити квартиру з десятипроцентною знижкою в ЖК "Еврика". Промовчавши, звісно ж, про те, що це "проблемний об'єкт".

А в квітні – в розпал світової пандемії коронавірусу й під час карантину в Україні – "Аркада" запустила інформкомпанію про те, що забудовники є ледь чи не рятівниками та допоможуть Києву вийти з кризи. У такий спосіб ще раз "натиснули" на потрібне ухвалення рішень щодо зупинених об'єктів.

Різниця в протестах

Зазначимо, що люди часто порівнюють ситуації з проблемними ЖК банка "Аркада" і будівельної корпорації "Укрбуд". Однак тут кардинальна різниця.

"Укрбуд" – державна корпорація, де держава безпосередньо взяла на себе певні зобов'язання. А отже, несе відповідальність перед інвесторами житла. Саме тому претензії до влади зневірених інвесторів "Укрбуду" цілковито зрозумілі та справедливі.

Зовсім інша річ – проблеми з приватними, комерційними компаніями. У цьому разі можливими махінаціями, шахрайством тощо повинні займатися правоохоронні органи, а рішення ухвалювати – суди.

Суд "заробіток" не схвалив: На Донеччині чоловіка та жінку покарали через секс

вівторок, 23 квітень 2024, 22:15

У Донецькій області судили чоловіка та жінку, які від 2021 до 2023 року знімали пікантні відео та продавали їх у Мережі. Про це йдеться у вироку Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області, передають Патріоти України. За даними суду, уродже...

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...