Без варіантів? Стало відомо, чи підлягають мобілізації засуджені ухилянти

Останнім часом суди в Україні винесли чимало вироків ухилянтам, які уникають мобілізації. Але, як з'ясувалося, навіть реальний вирок за ухилення від мобілізації не звільняє засуджених від подальшого призову до лав ЗСУ. Про це стало відомо із відповіді Міноборони на запит видання sud.ua, передають Патріоти України.

Не секрет, що багато ухилянтів нині вважають за краще "перечекати" смутні часи в місцях позбавлення волі, аби не йти на війну. Декому з них було присуджено реальний термін ув'язнення. Багатьом також дали умовне покарання, призначивши випробувальний термін тривалістю кілька років. Але, як з'ясувалося, кримінальний вирок не є "охоронною грамотою" від мобілізації.

Видання sud.ua сформулювало свої питання таким чином:

  1. Чи є наявність судимості з випробувальним терміном (тобто "умовне" засудження за ст. 336 КК), перешкодою для подальшої мобілізації таких осіб?
  2. Чи можлива мобілізація осіб, засуджених за ст. 336 КК після закінчення випробувального строку, встановленого вироком суду?

У відповіді Міноборони (https://drive.google.com/file/d/1A9mmFjlLSIz1YZ0Ct1XwZr1cDLAaGbRP/view) надали роз'яснення з цих питань.

Виявляється, в Україні згідно із законом не підлягають мобілізації та призову до ЗСУ лише особи, які були засуджені за тяжкі чи особливо тяжкі злочини. За такі злочини передбачено позбавлення волі на строк понад 5 років. Їх знімають із військового обліку.

При цьому злочини, за які передбачено покарання до 5 років позбавлення волі, не належать до категорії тяжких, а особливо тяжких і поготів. Водночас, за статтею за ухилення від мобілізації найсуворіше покарання не передбачає понад 5 років позбавлення волі. Таким чином, ухилянтів не знімають із військового обліку, і вони все одно підлягають мобілізації.

"Якщо громадянин, якого було раніше засуджено до позбавлення волі за скоєння нетяжкого злочину, у тому числі зі звільненням від відбування покарання, перебуває у військовому запасі і не є заброньованим у встановленому порядку на період мобілізації, то такий громадянин підлягає призову на військову службу під час мобілізації" , – роз'яснили у Міноборони.

Водночас, громадянами із непогашеною судимістю не можуть укомплектовувати підрозділи ЗСУ. Таким чином, засудженого все ж таки не можуть мобілізувати, поки у нього не закінчився випробувальний термін

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...