Безкоштовного житла більше не буде! Угорщина змінює правила перебування українських біженців

З 21 серпня 2024 року Угорщина надаватиме субсидоване житло лише українським біженцям з територій, що зазнали впливу війни. Ті, хто прибув з інших регіонів, втратять право на безкоштовне житло, якщо не подадуть заяву про продовження пільги до 10 липня 2024 року. Про це повідомляє УВКБ ООН в Угорщині. Згідно з інформацією, нові правила набувають чинності з 21 серпня 2024 року, передають Патріоти України.

Вони передбачають, що право на отримання субсидованого житла буде надано лише тим особам, які приїхали з регіонів, що визнані урядом Угорщини як такі, що зазнали впливу війни. Це рішення спрямоване на оптимізацію ресурсів та підтримку найбільш вразливих категорій населення. До списку регіонів, мешканці яких можуть претендувати на субсидоване житло, увійшли:

  • Дніпропетровська область;
  • Донецька область;
  • Запорізька область;
  • Київська область та м. Київ;
  • Миколаївська область;
  • Одеська область;
  • Сумська область;
  • Харківська область;
  • Херсонська область;
  • Чернігівська область;
  • Луганська область;
  • Житомирська область;
  • Автономна Республіка Крим та м. Севастополь.

Жителі цих областей можуть отримувати субсидоване житло після підтвердження місця проживання відповідними документами. До цих документів входить українське посвідчення особи, паспорт або довідка про реєстрацію місця проживання.

Кого стосуються зміни

Нові правила поширюються на всіх біженців, які мають право на тимчасовий захист, осіб з подвійним громадянством та громадян Угорщини, які проживали в Україні до війни і виїхали до Угорщини 24 лютого 2022 року або пізніше. Ті, чиє місце походження або постійного проживання знаходиться поза межами вищезазначених територій, втратять право на отримання субсидованого житла з 21 серпня 2024 року.

Якщо ви вважаєте, що через особливі життєві обставини (наприклад, старший 65 років, маєте медичні потреби або є особою з інвалідністю) вам потрібна подальша підтримка, необхідно подати заяву про продовження дії пільги до місцевого комітету з питань захисту не пізніше 10 липня 2024 року. Якщо вам потрібна допомога з поданням цієї заяви, рекомендується звернутися до оператора притулку, де ви проживаєте.

Виселення та альтернативні варіанти

Після 21 серпня 2024 року власники житла не отримуватимуть державних субсидій на розміщення інших категорій біженців, тому людей можуть попросити виселитися. Уряд не надаватиме альтернативних варіантів розміщення (наприклад, державних колективних притулків). Однак, ті, хто працює в Угорщині, зможуть отримати підтримку від свого роботодавця.

Прибуваючи з України до Угорщини, можна звернутися до організацій, які допоможуть на кордоні з їжею, юридичною допомогою, пошуком транспорту, житлом, предметами першої необхідності та іншими потребами. Під час перетину кордону можна запитати дорогу до найближчого пункту допомоги.

Зараз ніде не купиш: У мережі розповіли про унікальний продукт часів СРСР, який зник із магазинів

четвер, 18 липень 2024, 22:40

Деякі продукти, які були популярними в СРСР можуть спантеличити сучасну людину або іноземця, який ніколи не бував у Союзі. Через дефіцит і великий брак різних товарів у державі вигадували різні дивовижі, передають Патріоти України. Втім, не всі з них б...

Україні загрожує велика демографічна криза - до 2025 року залишиться 25 млн людей

четвер, 18 липень 2024, 22:25

За оцінками Інституту демографії, на підконтрольній Україні території проживає 31 млн людей, 4,9 млн виїхали за кордон, близько 5 млн проживають на тимчасово окупованих територіях. До 2025 року в Україні може залишитися всього 25 млн людей. Про це розп...