Безкоштовний сир та мишоловка: "Гроші до зарплати" заганяють українців у боргові ями. Тричі подумати, перш ніж діяти. Подробиці

Швидкі мікрокредити в Україні продовжують користуватися популярністю навіть після того, як НБУ змусив кредиторів показувати реальні процентні річні ставки та бути чесними у рекламі. З'ясувалося, що в середньому "гроші до зарплати" видають під 28 671% річних. А найвища ставка в жовтні 2021 року становить 266 190% річних. Такий кредит дає "Укрпозика".

Шалені відсотки виплачують далеко не всі позичальники. Але якщо кредит виявився хоча б ненадовго простроченим, через величезні ставки боржник потрапляє до справжньої кабали. І вибратися з такої боргової ями вже практично неможливо, зазначають Патріоти України.

Цікаво, що реальна річна ставка, яка вказується в договорах, – 22 679% річних. Але насправді вона вища, свідчать дані дослідження USAID.

Аналітики впевнені, що в реальності клієнти мікрофінансових організацій (МФО) платять більше, ніж прописано в документах. Таким чином була розрахована середня ставка 28 671%.

"Ми не знаємо точних причин таких розбіжностей", – зазначили в USAID. Але аналітики припускають, що є дві основні причини, через які компанії не особливо стурбовані правильністю розрахунків:

  • клієнти не розуміють і не приділяють великої уваги цифрам, особливо коли їм дуже потрібно взяти кредит;
  • примусове виконання вимог закону знаходиться на низькому рівні, а накладені штрафи, якщо вони трапляються, не лякають порушників.
  • При цьому, як з'ясовується, максимальна реальна річна ставка досягає і зовсім 266 190%. "Лідерами" за розміром ставок виявилися такі МФО:

    • "Укрпозика" – 266 190% (кредит, за яким пропонують таку ставку, називається "Бери задарма");
    • Moneyveo – 128 126%;
    • CreditPlus – 84 812%;
    • "СС Лоун" – 726%;
    • "КачайГроші" – 684%

Знайшов поблизу одного з селищ області: Військовий ТрО передав херсонському музею старовинний артефакт (фото)

субота, 4 травень 2024, 19:00

Український військовий Сил територіальної оборони знайшов у одному з селищ Херсонщини старовинний гарман: він передав артефакт музею. Про це повідомив Херсонський обласний краєзнавчий музей, передають Патріоти України. Як розповіли у музеї, солдат ТрО ...

Церемонію присвятили всім тваринам, які гинуть, рятуючи людей: В Одесі попрощалися з собакою, якого вбила російська ракета (фото)

субота, 4 травень 2024, 18:40

В Одесі урочисто поховали собаку з кличкою Кєтті, яка загинула внаслідок російського обстрілу міста 29 квітня. Фото з прощання опублікувало 2 травня у Facebook Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) в Одеській області, перед...