Безсимптомні хворі швидше втрачають антитіла до коронавірусу: Вчені зробили тривожну заяву

Учені з'ясували, що у людей, які перенесли Covid-19 безсимптомно, швидше знижується в організмі рівень антитіл до хвороби. Дані одразу декількох досліджень в цьому напрямку публікує The New York Times, передають Патріоти України.

Антитіла - захисні білки, вироблені у відповідь на інфекцію - в організмі людей, які безсимптомно перенесли Covid-19, зникали через 2-3 місяця. Висновок не обов'язково означає, що ці люди можуть заразитися вдруге, застерігають експерти. Навіть низький рівень потужних нейтралізуючих антитіл все ще може бути захисним, як і Т-клітини імунної системи та В-клітини.

Але результати заставляють серйозно переглянути ідею щодо "сертифікатів імунітету" для людей, які одужали від хвороби.

Дослідники порівнювали 37 безсимптомних пацієнтів із аналогічною кількістю хворих із симптомами в районі Ваньчжоу в Китаї. Вчені встановили, що безсимптомні хворі виявляють слабшу реакцію на вірус, ніж ті, хто мав проявлені симптоми хвороби. Антитіла впали на рівні нижче порогового для серопозитивного діагнозу у 40% безсимптомних пацієнтів порівняно з лише 13% людей із симптомами.

Однак дослідники не враховували захист імунних клітин, які можуть боротися з вірусом самостійно або створювати нові антитіла, коли вірус вторгся. Кілька досліджень показали, що коронавірус стимулює надійну та захисну клітинну імунну відповідь .

"Більшість людей, як правило, не знають про імунітет Т-клітин, і стільки розмови зосереджено на рівнях антитіл", - сказала Анжела Расмуссен, вірусолог з Колумбійського університету.

Крім Т-клітин, які можуть вбити вірус при зіткненні, люди, які були заражені, мають так звані В-клітини пам'яті, які можуть швидко збільшувати вироблення антитіл при необхідності.

У новому дослідженні антитіла до одного вірусного білка опустилися нижче рівня виявлення. Але другий набір антитіл, орієнтований на так званий колосовий білок коронавірусу - необхідний для нейтралізації вірусу та запобігання реінфекції - все ще був присутній.

"Якщо вони знову знайдуть вірус, вони запам'ятовують і починають виробляти антитіла дуже, дуже швидко", - сказав Флоріан Краммер, вірусолог з медичної школи Ікана на горі Синай, який провів декілька досліджень антитіл до коронавірусу.

Друге дослідження припускає, що навіть низький рівень антитіл може бути достатнім для запобігання вірусу. І що низькі титри антитіл не обов'язково визначають, чи буде пацієнт захищений від реінфекції.

Нове дослідження з Китаю, яке відслідковувало людей протягом певного часу, щоб підтвердити, що вони ніколи не мали симптомів, встановило, що 20-50% заражених можуть ніколи не проявляти зовнішніх ознак хвороби.

Приблизно у третини людей, що перенесли хворобу безсимптомно, виявили порушення в легенях та клітинах.

Дослідження також встановило, що безсимптомні хворі розповюджують вірус при інфікуванні, і триває це довше, ніж у тих, хто мав симптоми. Тож вчені припускають, що безсимптомні пацієнти справді здатні передавати вірус.

Але поки що експерти не з'ясували, чи здатний вірус, який виділяють безсимптомні хворі, заразити інших. "Ці звіти підкреслюють необхідність розробки сильних вакцин, оскільки імунітет, який розвивається природним шляхом під час зараження, є неоптимальним і короткочасним у більшості людей. Ми не можемо покластися на природу для досягнення колективного імунітету", - зазначила Акіко Івасакі, вірусний імунолог Єльського університету.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

В Україні очікується зміна погоди на вихідних: Синоптики озвучили детальний прогноз

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:24

На вихідних в Україні нарешті відступлять заморозки й почне поступово теплішати. Так, в областях температура повітря в денні години зросте до +17+24 градусів, передають Патріоти України. Як свідчать дані Укргідрометцентру, у більшості областей очікуєт...