Більше не "обмежено придатні": Скільки часу в українців є на повторне проходження ВЛК

"Обмежено придатних" більше не існує, президент підписав відповідний документ. Що передбачає скасування такого статусу - вже пояснили у Міноборони. Скільки часу є, щоб пройти повторну ВЛК, за яких умов можна звільнитися з війська та який "сюрприз" чекає на військовозобов'язаних? Усі деталі гучних змін - в ексклюзиві TSN.UA, передають Патріоти України.

Статус "обмежено придатний" скасовано: що далі

3 квітня був опублікований підписаний Президентом Володимиром Зеленським закон № 3621-IX, який, зокрема, передбачає скасування статусу "‎обмежено придатний". Міністерство оборони оперативно роз’яснило, що чекає на військових та військовозобовʼязаних, які мають цей статус. Отже, скасування статусу "обмежено придатний" не означає автоматичного переходу до іншого статусу (придатний чи непридатний).

Громадяни, які були визнані "обмежено придатними", мають повторно пройти військово-лікарську комісію протягом 9 місяців після набрання чинності законом. Тобто, можновладці вирішили спрацювати на випередження і не чекати прийняття нового законопроєкту про мобілізацію, а діяти швидше і винесли цю норму до іншого законопроєкту, який успішно був проголосований та підписаний президентом України. До речі, про такі зміни, напередодні, повідомила і заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова в ефірі телемарафону. Ба більше, за словами Калмикової, це має "полегшити життя десяткам тисяч людей".

Що кажуть у Міноборони?

У Міноборони підкреслюють, що після повторного огляду військові, які будуть визнані непридатними, – будуть звільнені з військової служби, а визнані придатними – продовжать службу. Військовозобов’язані, визнані непридатними, виключатимуться з військового обліку, а визнані придатними – підуть боронити країну. Ніби-то все зрозуміло. Однак, без «сюрпризів» не обійшлось. Виявляється, що після набрання законом чинності уряд має 3 місяці на прийняття відповідних нормативно-правових актів, які визначають оновлений перелік захворювань для визначення придатності/непридатності до військової служби. Цікаво, а чи будуть у цьому списку, наприклад, хвороби серця, поганий, зір, цукровий діабет та інше? Бо як показує практика, наразі навіть з такими хворобами людей «гребуть» представники ТЦК, а потім ми читаємо некрологи у пресі. І помирають ці чоловіки не на фронті, а після відвідин ТЦК та проходження ВЛК. Доречі, про "правильні" висновки ВЛК та "добросовісну" роботу ТЦК кричать не тільки цивільні. На це звертають увагу і самі військові. Журналіст та письменник, а тепер військовослужбовець Станіслав Асєєв розповів, якими можуть бути наслідки скасування статусу "обмежено придатний" для військовозобов'язаних. Про це він заявив у коментарі “Радіо Свобода”.

"Я бачив людину, яка була з вадами зору, і її записали у снайпери, це майже анекдот. По-друге, я зіткнувся з людьми, вже коли лежав у лікарні, у них брали аналіз крові і виявляли гепатит. А це мала б виявити ВЛК, а не коли вони потрапили до "учебки". Невідомо, наскільки об'єктивно ВЛК буде оцінювати людей, які обмежено придатні і в який бік вони це будуть робити. Якщо будуть вони робити це з якоюсь користю, або все ж таки за станом здоров'я. Тому більшість побратимів, з якими ми обговорювали це, ставляться до цього скептично та з певною недовірою"


Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...