Більше офіційних даних у 5 разів: У РФ Мінцифри випадково розсекретило реальну кількість перехворілих COVID-19

У Росії Мінцифри випадково розсекретило дані заражених коронавірусом у країні, які перевищують офіційні показники в 5 разів. Про це повідомляється в спільному розслідуванні "Медузи", "Медіазони" і "Холоду", зазначають Патріоти України.

22 червня мер Москви Сергій Собянін оголосив, що через тиждень в ресторани і кафе відвідувачів пускатимуть по QR-кодам. Отримати їх могли москвичі, які вакцинувалися, перехворіли коронавірусом в останні півроку або здали негативний ПЛР-тест.

Для тих, хто не проживає в Москві, аналогічна система присвоєння QR-кодів трохи пізніше була запущена через Федеральний портал «Держпослуг». Москвичі почали отримувати коди 28 червня, а решта – з 1 липня. 24 червня заступник міністра цифрового розвитку РФ Олег Качанов пояснив цю затримку тим, що буде потрібна інтеграція “Держпослуг” з базами МОЗ.

“Єдиний регістр перехворілих є в інформаційних ресурсах МОЗ РФ… У нас ця інтеграція буде зроблена, і ми для тих, хто перехворів, а їх там у регістрі близько 9 млн записів таких є, ми їх (QR-коди) отримаємо», — заявив чиновник.

Назване число перехворілих здивувало журналістів, оскільки, згідно з даними оперштабу на 24 червня, хворобу перенесли трохи менше 5 млн росіян. Пізніше журналісти з’ясували, що Качанов не тільки не завищив, але навіть занизив це число.

На розбіжність статистичних даних звернув увагу дослідник статистичних аномалій фізик Сергій Шпількін, який вивчає показники вакцинації. Він припустив, що реальну кількість перехворілих можна оцінити, відштовхуючись від номерів сертифікатів «Держпослуг» із QR-кодом.

Номер сертифіката про перенесену хворобу складається з 16 цифр: це вісімка, двозначний код регіону і одиниця (ця цифра у всіх перевірених журналістами сертифікатах однакова і, судячи з аналогічних регістрів, позначає одержувача бюджетних коштів); наступні чотири цифри — місяць і рік; а останні вісім цифр — унікальний номер перехворілого.

Такий же формат, але 15-значний, без вісімки на початку номера, використовується при формуванні УНРЗ у Федеральному регістрі осіб, заражених коронавірусом. Коли дані про хворого вперше зберігаються в регістрі, йому присвоюється УНРЗ. Мабуть, у той же момент призначається і дата, закодована в УНРЗ, яка потім значиться в номері сертифіката.


Через те, що УНРЗ у Федеральному реєстрі формується при реєстрації захворювання і потім потрапляє в сертифікат для тих, кто видужав, журналісти прийшли до висновку, що останні вісім цифр у сертифікаті — це порядковий номер хворого.

Джерело “Медузи” в одному з регіональних МОЗ підтвердило, що порядковий номер в регістрі єдиний по всій Росії і відображає загальну кількість зареєстрованих хворих на момент створення УНРЗ для кожного пацієнта.

Журналісти з’ясували, що порядковий номер сертифікатів “держпослуг” для перехворілих вже перевищує 29 млн. Це майже в 5 разів більше числа перехворілих за час пандемії, офіційно зареєстрованого в РФ – 6 млн. Офіційно максимум випадків зараження у країні становить 29 935 хворих за день, він був зафіксований 24 грудня минулого року.

При цьому, автори дослідження уточнюють, що кількість записів у Федеральному регістрі не точно відображає кількість перехворілих. Зокрема, якщо людина захворює повторно, для неї створюють новий запис. Також до герістру потрапляють “усі випадки пневмонії, включаючи амбулаторні» і сумнівні випадки ГРВІ.

Співрозмовник “Медузи” сказав, що “регістр заповнюється дуже чесно, але він неточний”. Серед інших похибок, є така, яка може виникати при оцінці за номером регістра. Вона пов’язана з тим, що з нього видаляють пацієнтів, чий первинний діагноз COVID-19 не підтвердився, а порядковий номер пізніше присвоюється новому хворому. Тому зустрічається непослідовність у порядкових номерах.

У МОЗ і федеральному оперативному штабі по боротьбі з коронавірусом прокоментували дані журналістів і заявили, що “інформація про 27 млн випадків захворювання COVID-19 або пневмонією не відповідає дійсності”.

“Цифра 27 млн, на яку посилається ваше джерело, дійсно фігурує в інформаційному ресурсі, але щодо вакцинованих першим компонентом вакцини станом на 9 липня 2021 року. На 15 липня 2021 року зареєстровано 5 882 295 випадків захворювання COVID-19 на території Росії”, – ідеться в повідомленні.

Журналісти пояснили, що у відомствах припустили, що, ставлячи питання про 27 млн записів, представники ЗМІ переплутали регістри перехворілих і вакцинованих. Однак автори дослідження це спростували і опублікували скріншот сертифіката людини, яка одужала від коронавірусу 18 лютого.

Номер її сертифіката не може бути взятий з регістра вакцинованих тому, що на той момент щеплення в РФ отримали набагато менше громадян. Порядковий номер в цьому сертифікаті – 17 млн, а до середини лютого в Росії було вироблено тільки 11 млн доз вакцин і щеплено близько 4 млн осіб.

Якщо вважати, що номер сертифіката перехворілих близько відображає кількість хворих коронавірусом у країні, то показник 29 млн хворих вивів би РФ на третє місце у світі за абсолютною кількістю випадків коронавірусу. У перерахунку на мільйон жителів країна піднялася б з 85-го місця на перше.

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...