Більше схожа на лисицю та полює на ягнят: Французькі науковці виявили новий загадковий вид кішки

На острові Корсика вчені виявили новий вид кішок. Результати генетичного дослідження здивували – корсиканські дикі кішки не є родичами домашніх або лісових котів, а більше схожі на лисиць.

У той час, коли біорізноманіття планети руйнується, ідентифікація нового генетичного виду є надзвичайно важливою для світової фауни. Вчені впевнені, що слід впроваджувати заходи для збереження корсиканських кішок, адже наразі вони існують на невеликій території в обмеженій кількості. Деталі розповіло видання.

Історія корсиканських кішок

Місцеві називають корсиканських кішок "ghjattu volpe" (лисиця). У ХХ столітті були спроби більш-менш точних, але найчастіше – помилкових описів цього виду тварин.

Управління біорізноманіття Франції (OFB) і Лабораторія біометрії та еволюційної біології (CNRS – Університет Клода Бернара в місті Ліон) опублікували останні результати генетичного дослідження та порівняння корсиканської кішки та їх континентальних "родичів". Вчені виявили специфічну генетичну особливість.

Генетичні дослідження

Останні дослідження, при проведенні яких застосовувався геномний підхід та високоточне секвенування, показали, що корсиканські кішки не є європейськими дикими котами. Вони трохи схожі на сардинських котів, але все-таки є окремим видом.

Цікаво, що домашні коти півдня Франції близькі за генетикою до котів Корсики, а сардинські коти – це проміжний вид між корсиканськими та домашніми видами.

"Ці результати свідчать про те, що корсиканська дика кішка не належить до F. s. silvestris ou catus", – йдеться у дослідженні.

За свідченнями місцевих жителів, корсиканські кішки часто нападають на ягнят, а також люблять ласувати козячим та овечим молоком. Протягом багатьох років їх вважали звичайними здичавілими котами, але зараз науковці говорять про існування нового виду.

Подальші дослідження матимуть на меті проаналізувати генетичні особливості сардинських кішок, кішок Середземномор’я та Близького Сходу. Лише так можна зрозуміти популяційну генетику та оцінити ризик гібридизації корсиканської кішки з домашніми котами.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...