Більшості людей вона добре знайома: Яка хвороба стане причиною наступної пандемії

Більш ніж половина, а саме 57% провідних науковців у галузі охорони здоров'я впевнені, що наступним інфекційним захворюванням, яке спричинить смертельну пандемію, стане новий штам вірусу грипу. Про це пише The Guardian, передають Патріоти України.

У міжнародному опитуванні щодо наступної пандемії взяли участь 187 провідних вчених, а його результати обговорюватимуться найближчими вихідними на конгресі Європейського товариства клінічної мікробіології та інфекційних захворювань (ESCMID) у Барселоні.

Такий знайомий усім людям грип насправді є найбільшою загрозою, переконані дослідники. Багаторічні дослідження вірусу грипу показали, що він постійно мутує й активно еволюціонує. "Кожної зими грип з'являється. Ці спалахи можна назвати маленькими пандеміями. Вони більш-менш контролюються, тому що різні штами, які їх викликають, недостатньо вірулентні [заразні – ред.], але так не обов'язково буде завжди", – пояснив Йон Салмантон-Гарсія з Кельнського університету, який проводив опитування.

Другою за вірогідністю причиною пандемії вчені назвали Disease X – поки що неідентифікований вірус. Таку думку висловили 21% експертів, які брали участь в опитуванні. Цей невідомий науці мікроорганізм з'явиться несподівано, ймовірно так, як виник вірус Sars-CoV-2, який викликав пандемію Covid-19.

Третє місце за ймовірністю виникнення пандемії 15% вчених віддали саме вірусу Sars-CoV-2. На їх думку, пандемія Covid-19 може повторитися найближчим часом.

Не варто також забувати про вірус пташиного грипу, жертвами якого за останні чотири роки стали мільйони свійських та диких птахів. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я попередили про загрозливе поширення штаму пташиного грипу H5N1, який нещодавно мутував й став заразним для деяких видів ссавців, зокрема для худоби. Наразі у 12 штатах США зафіксовані спалахи пташиного грипу у ссавців.

У ВООЗ попередили: чим більше видів ссавців може заражати вірус, тим більше ризиків, що одного дня він еволюціонує у штам, небезпечний для людини.

"Є чіткі правила, вони дещо змінилися": В Міноборони заявили, що не всі держслужбовці матимуть бронювання

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:54

Державні службовці, які є військовозобов’язаними і не мають бронювання, підлягають мобілізації на загальних підставах. Про це сказав речник Міноборони Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. "Йдеться про те, що ці люди також н...

Можна загадувати бажання: На Великдень у небі над Землею пройде найінтенсивніший зорепад століття

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:56

Якщо ви коли-небудь хотіли спостерігати, як уламки комети Галлея перетинають верхні шари атмосфери Землі, цей тиждень - ваш шанс.Метеорний дощ (зорепад) Ета-Аквариди буде найбільш насиченим до 10 травня, а пік шоу припаде на передсвітанковий час 5 трав...