Білий карлик атакує червоного гіганта: Людство стане свідком дуже рідкісного астрономічного явища, котре вперше було зафіксоване 1217 року

Неймовірна астрономічна подія, яка вперше була задокументована в 1217 році, відбудеться найближчим часом. І людство зможе стати свідком вибуху дуже давньої зірки, за якою астрономи спостерігають не одне століття.

Що це за подія, та яке значення вона має для науки, розповідає РБК-ці білий карлик збирає цю речовину на своїй поверхні", - пояснюють в NASA.

Вчені додали, що неглибока щільна атмосфера білого карлика врешті-решт нагрівається настільки, що викликає негайну термоядерну реакцію, яка породжує нову, яку ми бачимо з Землі.

Це трапляється приблизно кожні 80 років. Ми знаємо це завдяки спостереженням у 1866 і 1946 роках, коли зоряна система стала яскравішою в кілька тисяч разів і стала видна неозброєним оком. Зірка виглядала на небі майже так само яскраво, як північна зірка Полярна.

Можливо, це були не перші випадки спостереження нової. У грудні 1787 року преподобний Френсіс Волластон спостерігав і задокументував зірку в положенні T Coronae Borealis, яка, імовірно, була палаючою зіркою, яка знову стає новою.

Також існує набагато давніший опис зірки, який сягає аж до Баварії 13 століття.

"Подія 1217 року містить звіт очевидця, написаний Ебботом Бурчардом з Упсберга, як швидко зростаюче зоряне джерело (стела) у Короні Бореаліс, яке "сяяло великим світлом", тривало "багато днів" і було приписано як "чудовий знак", - розповів почесний професор факультету фізики та астрономії Університету штату Луїзіана Бредлі Шефер.

Він додав, що Бурхард використовував термін для зірки (стела), тому мова йшла не про комету. Тим більш, згадується позитивна прикмета, що було неможливо для комет. Подія, про яку повідомляється, відповідає очікуванням попереднього виверження T CrB, і всі інші можливості рішуче відкидаються, тому аргументи на користь виверження T CrB 1217 року вагомі.

Перед попередніми вибухами зірка зазнала підвищення яскравості, а потім спад - перед виверженням.

Як додали в Американській асоціації спостерігачів змінних зірок (AAVSO), провал T CrB перед виверженням вже почався - у березні-квітні цього року. Якщо падіння схоже за часом на виверження в 1945 році, то первинне виверження має відбутися приблизно, через 1,1 +0,3 року, або у 2024,4 +0,3 року.

Ґрунтуючись на попередніх спадах і виверженнях, астрономи очікують, що наступна нова станеться до вересня 2024 року. Слідкуйте за сузір'ям Корона Бореаліс протягом наступних місяців і ви станете свідком унікальної події, так само як й всі інші ще в 1217 році.

Цей очікуваний вибух надасть астрономам унікальну можливість вивчати процеси, що відбуваються під час зоряного виверження, та їх вплив на навколишнє космічне середовище.

Знання, отримані завдяки цьому спостереженню, можуть виявити нові аспекти поведінки зірок та механізмів їх взаємодії. Також, це може допомогти уточнити наші моделі старіння зірок та їх еволюції.

Крім наукового інтересу, майбутній вибух T CrB стане значущою подією для аматорських астрономів та широкої громадськості.

Важливий крок: Переселенцям планують надавати субсидії на оренду житла

понеділок, 8 липень 2024, 12:49

Уряд планує надавати субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щоб зменшити їхнє фінансове навантаження. Наразі документ винесено на обговорення серед представників влади, депутатів та громадськості, після чого його розгляне уряд,...

Окупанти масовано атакували Київ ракетами, багато загиблих і поранених. Доповнюється

понеділок, 8 липень 2024, 11:27

Російські терористи знову масовано атакували ракетами Україну. Різні міста: Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. Понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня, передають Патріоти України. У Києв...