Біоінжерія збереже життя на Землі? Планету від закипання в ході глобального потепління врятують... генномодифіковані мухи

Людство більше не лякають кліматичною кризою, яка в майбутньому обрушиться на планету — вона вже є, внаслідок чого світ зіткнувся з неймовірними хвилями спеки, посухи та лісових пожеж. У результаті останніми роками всі зусилля вчених спрямовані на розробку методів, які дозволили б стримати або зупинити глобальне закипання планети, зазначають Патріоти України.

У новому експерименті австралійські вчені генетично модифікували один із видів звичайних мух — чорних солдатиків, пише The Guardian. Автори дослідження вважають, що ці змінені мухи насправді зможуть допомогти скоротити викиди метану, що спричиняє потепління по всій земній кулі — мух пристосували до того, щоб вони поїдали більше відходів людства.

Дослідження було проведене командою з Університету Маккуорі, що займається генною інженерією звичайного виду мух, щоб комахи могли споживати більше органічних відходів людства, одночасно виробляючи інгредієнти для виробництва всього: від мастильних матеріалів і біопалива до повноцінних кормів для тварин.

Зазначимо, що представники цього виду мух уже активно використовуються в комерційних цілях — їх залучають до знищення органічних відходів, зокрема харчових. Однак тепер учені вважають, що зміна генетики насправді може розширити діапазон відходів, які споживають їхні личинки, виробляючи при цьому жирові сполуки та ферменти.

Автори дослідження, зокрема провідна авторка статті, докторка Кейт Теппер, вважають, що генетично модифіковані мухи справді допоможуть скоротити кількість метану, що спричиняє потепління планети й утворюється під час розкладання органічних відходів.

Не секрет, що світ на повній швидкості рухається до кліматичної катастрофи, а звалища по всьому світу виділяють неймовірну кількість метану. У результаті вчені по всьому світу працюють над тим, щоб знайти спосіб знизити кількість парникових викидів.

За словами доктора Мацей Маселко, модифіковані комахи насправді можуть стати наступним рубежем у розв'язання проблеми управління відходами на Землі. Статистика показує, що щорічно на планеті додається близько 1 мільярда тонн харчових відходів, і автори дослідження вважають, що комахи можуть допомогти розв'язати цю проблему.

Зазначимо, що мухи, використані в дослідженні, трапляються на всіх континентах, окрім Антарктиди, а тому вчені вважають, що та робота може бути неймовірно корисною для людства. Личинки мух можуть з'їсти за день удвічі більше своєї ваги, і, як і інші комахи, їхні личинки використовуються на корм тваринам. Маселко сказав, що мухи вже можуть переробляти відходи швидше, ніж мікроби.

Автори дослідження також зазначають, що планують продовжити дослідження в пошуках способу створення економіки замкненого циклу, в якому відходи перетворюватимуться з проблеми на частину процесу повторного використання та отримання доходу.

Але чи можуть мухи втекти й створити невідомий ризик для навколишнього середовища? Маселко сказав, що в рамках генної інженерії мухам також можна надати слабкі місця, наприклад, нездатність літати, що робить їх нежиттєздатними за межами підприємства з перероблення відходів.

Раніше Фокус писав про те, що вчені збираються скинути в океан тисячі літрів хімікатів: навіщо їм це.

Збільшення податків та нові видатки звісно перекладуть на споживачів: Тарифи на мобільний зв'язок в Україні зростуть на 50% - експерт

четвер, 25 липень 2024, 19:10

Тарифи на мобільний зв'язок протягом наступного року можуть зрости на 50%. Причинами здорожчання є витрати компаній на енергообладнання, інфляцію і підвищення податків. Водночас медіаексперт та автор Youtube-проєкту "Переговорка" Олександр Глущенко заз...

В Україні заяви на репарації почали приймати за новими правилами: Хто зможе розраховувати на виплати

четвер, 25 липень 2024, 18:55

Українці з 25 липня можуть через портал Дія повідомити про зруйноване чи пошкоджене війною житло до міжнародного Реєстру збитків у Гаазі. Функція тепер доступна всім громадянам країни, які володіють житлом, у тому числі тим, чия нерухомість знаходиться...