Блокування карток чоловікам за неявку в ТЦК: Адвокат пояснив, коли це може статися

Довкола потенційного блокування карток чоловікам за неявку до ТЦК точиться чимало обговорень. Насправді це просто маніпулювання фактами. Про це в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua з адвокатом Ростиславом Кравцем, передають Патріоти України.

Що насправді відбувається з блокування карток

За словами правозахисника, теоретично картки можуть заблокувати, але заблокувати їх можуть не просто так у зв’язку з тим, що особа не звернулася до ТЦК, не прийшла до ТЦК за повісткою, яку вона отримала чи не отримала, а відповідно до виконавчого провадження.

"Тобто на сьогодні у разі, якщо особа порушує військовий облік або ухиляється від мобілізації в кодексі України про адміністративні правопорушення передбачені дві статті – 210-а і 210-а зі значком 1, які встановлюють відповідну адміністративну відповідальність", – констатував Кравець.

Усе відбувається так:

  • ТЦК складає відповідний адміністративний протокол і запрошує особу;
  • людина не з'являється;
  • комісія направляє цей протокол до виконавчої служби;
  • виконавча служба направляє вже вимогу в банк;
  • банк блокує цей рахунок, стягує ці кошти відповідно до розміру штрафу і розблоковує далі рахунок.

"Якщо ми візьмемо взагалі, чи можливо – так, дійсно можливо. Однак для цього потрібно бути дотримана певна процедура", – запевняє Ростислав Кравець.

Фахівець акцентує: особа, проти якої складено такий протокол, може звернутися до суду і є великі шанси, що їй вдасться його оскаржити у зв’язку з пропущенням строків притягнення до адміністративної відповідальності. Це в передовсім пов'язано з наявністю оцієї єдиної бази військовозобов’язаних, резервістів та призовників. Відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення, наголосив Кравець, строк притягнення до адміністративної відповідальності складає 2 місяці з моменту, коли відбулось це правопорушення.

"А з огляду на те, що ця база у нас працює з 2017 року, то фактично, що стосується питань військового обліку, то ТЦК вже давно пропустив всі строки (у 99%) по кожному з військовозобов’язаних щодо притягнення за порушення військового обліку", – сказав адвокат.

Однак, щодо ухилення від мобілізації, ТЦК потрібно довести, що особа отримала повістку і без поважної причини не з’явилася до ТЦК.

"Тому фактично самі блокування карток можливі винятково виконавчою службою і лише після складання відповідного адміністративного протоколу, який не буде оскаржений в судовому порядку. Якщо в судовому порядку він оскаржений, то відповідно ніхто нічого до моменту набрання чинності рішення нікому не заблокує. Щобільше, після списання суми штрафу (від 1000 до 3500 гривень) з рахунку, то відповідно він далі розблокується", – відзначає Кравець.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...