"Бойлери в Україні заборонили?": Так чи ні - відповідь юриста

"У нас є рекордсмен серед читацьких запитань: чи правда, що заборонили відключатися від центрального теплопостачання? Отже, сьогодні знову уважно читаємо Закон “Про житлово-комунальні послуги”. Будемо втихомирювати зрадоньку", - пише у своєму блозі адвокат Богдан Хмельницький, повідомляють Патріоти України. Цитуємо далі:

"Нам знадобляться коментарі не лише юриста, а й сантехніка. Щиро кажучи, я сам із сантехнікою не приятелюю, але коментувати - не розвідним ключем махати. Тож у мене є певні шанси на успіх.

Встановлювати - можна, відключатися - ні

Головне запитання: а що, власне, змінив новий закон? Завжди було можна бойлери та індивідуальне опалення, а тут взяли й заборонили?

Саме по собі встановлення бойлерів та котлів раніше не регулювалося взагалі. Що змінилося у новому законі? Нічого. У себе вдома можна встановити будь-які пристрої, що продаються у магазинах “Воєнто”... тобто, побутової техніки. Встановлення пристроїв теж відбувається у приватному порядку. Хоч золотий унітаз собі купи, хоч адронний колайдер - держава це контролювати не може, та й не дуже хоче.

Інша справа - відключити свою квартиру від центральних тепломереж. Тут ми вже маємо справу і з державою, і з підприємствами-постачальниками, і з сусідами по будинку.

Для гарячої води найкращий вихід - разом із бойлером встановити квартирний лічильник. Тоді можна не відключатися, а просто платити, скільки він накрутить, тобто нуль. З опаленням так просто не вийде. Система опалення проектується на цілий будинок, і змінювати її теж потрібно цілим будинком. Наприклад, для встановлення регуляторів та лічильників на батареї обов'язковим є встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП) і балансування будинку. Для переходу на котли індивідуального опалення - потрібна загальна дахова котельня.

Якщо не встановити необхідного загальнобудинкового обладнання - будинок розбалансується, тепло може нерівномірно подаватися в сусідні квартири, або й взагалі зникнути. Про це добре знають ЖЕКи. Ще до прийняття закону про ЖКП вони героїчно тримали ту саму квоту на маніпуляції з опаленням - не більше, ніж 50% квартир. Не тому, що ЖЕКам так хочеться, і не тому, що вони бережуть прибутки “Теплоенерго”. А тому що розгрібати “армагеддець” не треба ні ЖЕКам, ні нам. А він неминучий, якщо мешканці наведуть красу лише у себе, а оплачувати будинкову інфраструктуру їх ніхто не зобов’яже.

Завдання на літо

  1. Найкращий спосіб вийти за межі панічних постів у Фейсбук - це, звісно, почитати першоджерела. Раджу знайти Постанову Уряду "Про затвердження Порядку визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів – розподілювачів теплової енергії" (від 10 жовтня 2018 р.). Цією постановою нам вперше дозволено ставити регулятори й лічильники на батареї. Отже, ми можемо регулювати температуру приміщення й оплачувати тепло за лічильником навіть у старих будинках. Єдине “але”: знову ті самі 50%. На нову систему має перейти більше, ніж половина квартир. Якщо “розумних” виявиться лише 20% - їхні лічильники не врахують. Скільки не прикручуй свої батареї, все одно отримаєш платіжку старого зразка.
  1. Уважно почитайте сам Закон “Про житлово-комунальні послуги” (набув чинності 1 травня 2019 р.) Там запроваджено те саме, але для котлів індивідуального опалення. Закон не забороняє відключати свою квартиру від центрального теплопостачання. Навпаки - закріплює за нами право це зробити за власним бажанням. Але змусити вас не зможуть, і якщо є бажання далі годувати “Теплоенерго” - вас також захищає закон. Єдине, що справді чітко регулюється: обов'язкове переведення на котли не менше, ніж 50% квартир, і обов'язкове встановлення загальнобудинкового обладнання (раніше це нікого не обходило).
  1. Поцікавтеся у знайомих, скільки заощаджують на опаленні у будинках, яким це щастя таки вдалося. Для будинків із регуляторами батарей середня економія за тепло - 15-40%. З котлами індивідуального опалення - ще цікавіше. Вони вже встановлені у більшості новобудов разом із котельнями на горищі (вже один цей факт означає, що котли навряд чи коли-небудь заборонять). Дізнайтеся, скільки вони платять за ЖКП. Будете приємно здивовані. Так, котел “жере” газ та електрику. Але якщо платити за лічильником, навіть із підвищеними цінами - все одно не виходять ті кілька тисяч гривень, які платять нині за центральне опалення.

Халяви більше не буде

Індивідуальне опалення - це лише одна з перспективних технологій, на які активно переходить Захід. Європейські цінності, такі як дорогезна комуналка, тотальне заощадження і сильне будинкове самоуправління, неухильно наближаються й до українців.

Так, я в курсі. Ми - діти розвиненого соціалізму, і ми не хочемо нічого вирішувати. Ми не хочемо заклеювати вікна, купувати енергозбережувальні технології, створювати ОСББ, обирати постачальників послуг. Ми хочемо енергоресурси за копійки, щоб опалювати ними вулицю. А якщо енергоресурси далеко не копійчані - ми знов не хочемо нічого вирішувати, ми хочемо волати про “злочинну владу” і “тарифний геноцид”.

Маю сумні новини: держава більше не водитиме нас за ручку. Доведеться все для себе робити самим, домовлятися з сусідами і багато чого оплачувати зі своєї кишені. Совєцька халява скінчилася, і це - вже давно не новина".

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...