Бомба, вдесятеро потужніша за ту, що рознесла порт та припортові квартали Бейруту: Країни Європи не пускають до себе аварійне судно з 20 тисячами тонн російської селітри

Європейські країни не пускають у свої порти аварійне судно Ruby під прапором Мальти з російськими добривами, передають Патріоти України з посиланням на The New York Times.

За даними видання, на його борту знаходиться 20 000 тонн аміачної селітри. При підвищенні температури до 170 градусів починається процес розпаду, і при загорянні селітра може мати руйнівну вибухову силу.

Як уточнює видання, на складі в порту Бейрута в серпні 2020 року, коли вибух зруйнував порт і весь припортовий район, зберігалося всього 2 750 тонн селітри. Понад 190 людей загинули, а на відновлення міста та ліквідацію наслідків жахливого за силою вибуху, як повідомлялося, потрібні мільярди доларів.

У вихідні судно Ruby стояло за 22,5 км від британського графства Кент, на південному сході Великої Британії. За даними видання, судно вже кілька тижнів дрейфує біля узбережжя Північної Європи, оскільки жодна країна не пускає його до своїх портів.

Судно зареєстроване на мальтійську Ruby Enterprise, а керує ним компанія Serenity Shipping, що базується в ОАЕ.

Представники судна безуспішно намагаються запевнити владу європейських країн, що вантаж не становить загрози. Проте деякі уряди побоюються, що судно може бути «троянським конем» і російською спецоперацією і загрожувати морським перевезенням та портовій інфраструктурі, пише видання.

Ruby вийшло з порту Кандалакша у Мурманській області у серпні 2024 року. Незабаром після цього судно сіло на мілину і зазнало пошкоджень. У Норвезькому морському управлінні журналістам повідомили, що Ruby на початку вересня заходило в порт Тромсе і на ньому було виявлено пошкодження керма, гребного гвинта та кілька тріщин у корпусі.

Судно прямувало до Африки. Його не приймають і в порту Мальти. Мальтійська влада заявила, що судно може пришвартуватися тільки якщо вивантажить вміст. Представник судна вважає, що Ruby не приймають через спекуляції у ЗМІ.

Як пише видання, до прибуття судна у води Великої Британії, колишній посол Литви в королівстві Ейтвідас Баярунас написав у колонці для одного з європейських аналітичних центрів, що це судно – плаваюча мегабомба. Новину про це підхопили британські ЗМІ.

До цього литовська влада не пустила судно до свого порту.

Родичі були стурбовані зникненням: У лісах Івано-Франківської області знайшли двох мертвих грибників (фото)

субота, 12 жовтень 2024, 20:18

У лісах Калуського й Коломийського районів Івано-Франківської області рятувальники разом із місцевими мешканцями вранці 12 жовтня знайшли тіла двох чоловіків-грибників. Про це повідомляють у Facebook Головного управління ДСНС України в регіоні, передаю...

Поліцію звинувачують у бездіяльності: У Києві особистий водій власниці бренду одягу One by One влетів у людей на тротуарі (відео)

субота, 12 жовтень 2024, 20:10

У Києві ввечері 10 жовтня особистий водій власниці бренду одягу One by One Лідії Сметани виїхав на тротуар, де влетів у чотирьох людей. Про ДТП повідомили адвокати юридичної компанії "Міллер", які представляють інтереси потерпілих, передають Патріоти У...