"Буде другий Чорнобиль": Атомники розповіли, як Росія наближує катастрофу на ЗАЕС

Вночі 9 березня через обстріл Запорізька АЕС вшосте за час окупації пережила блекаут. Місто Енергодар, в якому розташована атомна станція, було одне з перших, яке росіяни окупували у 2022-му, передають Патріоти України.

Наразі окупанти перетворили ЗАЕС на військову базу, заводять туди російський персонал, тримає працівників-українців у заручниках. Журналісти "Української правди" поспілкувалися з атомниками й розповіли, які наразі загрози існують для Запорізької атомної станції.

Як розповів атомник В., який перебуває в окупації, перша загроза - те, що росіяни набирають некваліфікований персонал.

"Друга загроза – падіння рівня води. Тому що на Каховській ГЕС шлюзи розбиті, і вода витікає. Рівень не корелюється і мінімальний. Енергоблоки хоч і перебувають у холодному стані, але їх треба охолоджувати. Якщо води не буде, то буде другий Чорнобиль", – наголосив він.

Мер Енергодара Дмитро Орлов заявив, що на сьогодні станція не виробляє електроенергію, а тільки споживає її з української енергосистеми. Вона йде на охолодження певних систем.

В "Енергоатомі" наголошують, що простій на ЗАЕС та зупинка всіх її енергоблоків спричинює деградацію систем і обладнання через порушення температурного режиму їхньої роботи. Саме тому потрібно якнайшвидше вивести звідти окупантів та повернути Україні контроль над атомною станцією.

"Вихід – це звільнення. Звільнять Василівку, Мелітополь, тоді вони самі звідси підуть. Вони зрозуміють, що в кільці, і підуть", – каже атомник Дмитро про можливі шляхи розвитку подій на ЗАЕС.

Як росіяни наближають катастрофу на ЗАЕС

У ніч на 9 березня російські війська вкотре завдали масованої атаки по Україні. Ракетні удари РФ призвели до повного знеструмлення Запорізької атомної електростанції. Згодом живлення власних потреб ЗАЕС було відновлено.

Судячи із супутникових знімків, Росія осушує Каховське водосховище, ставлячи під загрозу сільськогосподарське виробництво і безпеку на найбільшій в Європі атомній електростанції - Запорізькій АЕС.

На карту поставлена питна вода для сотень тисяч жителів, зрошення майже півмільйона акрів сільгоспугідь і система охолодження Запорізької АЕС.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...