Столи, що гнуться від екзотичних наїдків, де побачиш що завгодно й на будь-який, навіть найвибагливіший смак, вже давно стали традиційною візитівкою турецьких готелів, особливо в популярних туристичних регіонах, передають Патріоти України з посиланням на Deutsche Welle
Та й справді, той, хто відпочивав у турецьких готелях, знає, що часом навіть під час сніданку очі просто розбігаються від різноманіття страв за моделлю "шведський стіл". Особливо це стосується тих, хто відпочиває в Туреччині за пропозицією "все включено", більше відомого за англійською назвою all inclusive.
Готельєри чудово розуміють, наскільки вабливим для очей і шлунків є таке розмаїття ласощів, тож не дивно, що їхні вебсайти просто рясніють численними світлинами ресторанів, щоб переконати потенційних гостей, що саме їхні шеф-кухарі - справдешні віртуози кулінарного мистецтва. Не дивно, що багато туристів обирають поїздки з пропозиціями "все включено", де без обмежень і майже цілодобово пропонують страви й напої на будь-який смак і вік, що особливо зручно для родин.
Утім, для багатьох гостей готельний "шведський стіл" стає і пригодою, і випробуванням, адже декому кортить спробувати якомога більше, тож нерідко трапляється, що постояльці готелів кілька разів на день вивершують справжні терикони з усіляких наїдків на своїх тарілках у блаженній надії, що "черево - не дерево й таки роздасться", однак більша частина обраних страв для готельної учти, зрештою опиняється на смітнику.
Тим часом турецькими ЗМІ прокотилися повідомлення, що радники президента Реджепа Таїпа Ердогана хочуть ретельніше поглянути на "шведські столи" у всіх ресторанах і готелях, провівши відповідні перевірки.
Як члени Ради з питань сільського господарства та продовольства при офісі президента, вони планують розробити концепцію, покликану домогтися зменшення обсягу харчових відходів уже протягом найближчих місяців.
Загалом у Туреччині щороку викидають близько 8,7 мільйона тонн їжі. Принаймні таку цифру наводить нещодавня доповідь проурядового "Фонду запобігання відходам" (TISVA), який посилається на дані Агентства ООН з питань довкілля (UNEP). За підрахунками TISVA, навіть зменшення відходів лише на два відсотки вистачило б, щоб забезпечити 360 тисяч родин основними харчовими продуктами впродовж року.
Особливо гнітючим тут є те, що згідно зі статисткою, виходить, що кожна людина в Туреччині викидає в середньому 102 кілограми їжі на рік - величезна цифра для країни, яка роками бореться з економічними негараздами, як-от негативне торговельне сальдо, зокрема через високі обсяги імпорту, в тому числі й харчових продуктів, і високі темпи інфляції. Якщо порівняти з іншими країнами, то, приміром, у Німеччині цей показник становить 78 кілограмів на душу населення, а середній показник у світі - 132 кілограми.
Рамазан Бінгьоль, член Ради з питань сільського господарства та продовольства в офісі президента Туреччини, критикує, перш за все, систему харчування, що прижилася до моделі "шведський стіл", котра останніми роками стала дедалі популярнішою - так звана система Serpme Kahvaltı. Головна "фішка" такого підходу - кожному гостю подають 15-20 блюдець із сиром, ковбасою, джемом, медом, вершками, маслом і всілякими маринованими овочами. А ще, тарілки з картоплею фрі, млинцями, яєчнею та місцевими делікатесами. Стіл швидко настільки щільно заставляють тарілочками й блюдцями, що для власної тарілки там уже годі знайти місця.
Бінгьоль, який також є головою Асоціації готельно-ресторанного бізнесу (TÜRES), різко засуджує таку концепцію. На його думку, половина поданих страв опиняється у відходах, тож таку пропозицію потрібно суттєво змінити.
У майбутньому, за його словами, в меню повинен бути не лише стандартний пакет сніданку на людину, а кожен гість повинен мати можливість самостійно скомпонувати свій сніданок Serpme з наявних продуктів. "Діабетик ніяк не може з'їсти три чи чотири тарілочки джему. А за нинішньої концепції вони автоматично потрапляють на стіл, а згодом і на смітник", - пояснює Бінгьоль.
Він також вимагає більшої гнучкості у розрахунках у ресторанах. Наразі обов'язковою умовою є те, що гості повинні платити за одну особу. Відповідно на кожну людину подається однакова кількість їжі. Однак група з трьох осіб може легко наїстися сніданком для двох - тож виходить, що декому потрібно значно менше їжі, ніж це прописано в наявних нормах.
Для Бінгьоля тут ідеться не лише про питання їжі, але й сировини, витрат на енергоносії, робочий час і шкоду довкіллю. Тож, як він наголошує, ця тема є питанням національної безпеки.
Є також плани перевірити й "шведські столи" у готелях, що працюють за системою "все включено". Бінгьоль вважає, що готелі повинні відійти від щедрих буфетів самообслуговування і більше орієнтуватися на пропозиції за системою "а-ля-карт".
Таким чином, гості зможуть самі вирішувати, що і скільки їм їсти. Натомість у ресторанах "все включено" відпочивальникам швидко спадає на думку: "Ого, такий величезний вибір, я мушу спробувати всього потроху". Результатом такого мислення, за словами Бінгьоля, стає те, що більша частина їжі залишається на тарілці й потрапляє на смітник.
Попри заплановані обмеження в готельних буфетах, найбільшими винуватцями щодо високих показників обсягів харчових відходів у світі є приватні домогосподарства. Як свідчить офіційна статистика, саме вони спричиняють близько 60 відсотків відходів. Решта 40 відсотків припадає на сектор послуг та роздрібну торгівлю. Це стосується і Туреччини.
За різними даними, радники президента, як-от Бінгьоль, планують розробити свої пропозиції щодо зменшення харчових відходів у законопроєкт протягом найближчих двох місяців і подати його на розгляд президенту Ердогану. Чи виллються ці поради в відповідний закон, поки що невідомо. Однак сама ініціатива вже наробила чимало галасу в Росії та Німеччині. Річ у тім, що більшість туристів до Туреччини приїжджають саме з Росії, Німеччини та Великобританії.
Так, асоціація російських туроператорів (ATOR) відреагувала на це швидко та однозначно - усе це лише пропозиції Бінгьоля, члена суто дорадчої ради без конкретних повноважень. Готелі можуть вільно визначати методи й системи харчування для своїх гостей.
ATOR також вказує на конфлікт інтересів у заявах радника, адже Бінгьоль водночас є президентом Асоціації ресторанного бізнесу (TÜRES). А ні для кого не є таємницею, що гастрономічні заклади мають менше клієнтів, поки готелі пропонують щедрі пакети "все включено". Крім того, за словами ATOR, міністр туризму Туреччини Мехмет Ерсой сам володіє кількома великими та відомими далеко за межами Туреччини готелями, які працюють за системою "ультравсе включено". Було б украй наївно думати, що він скасує це, прокоментували в ATOR.
За даними пресцентру офісу президента Туреччини, дохід у туристичному секторі у 2024 році зріс на 8,3 відсотка до понад 61 мільярда доларів США. Не менш показово, що найбільша частина всіх відвідувачів з-за кордону, котрі торік відпочивали в Туреччини, припала на 9,6 мільйона саме на турків, котрі мешкають за межами батьківщини. Далі йшли 6,7 мільйона відпочивальників з Росії, 6,6 мільйона з Німеччини та 4,4 мільйона з Великобританії.
Пільговиків, які отримують від держави кошти на оплату комунальних послуг, будуть перевіряти, передають Патріоти України. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 13635, спрямований на боротьбу з погіршенням платіжної дисципліни серед отримувачів ...
Синоптикиня Наталка Діденко повідомила, що 27 серпня в Україні збережеться тепла погода, а хвиля холоду поступово відступатиме. Про це вона написала на своєму Telegram-каналі, передають Патріоти України. "Перед вами - карта прогнозу температури повітря...