Була довжиною 200 км: На Чернігівщині повністю зникла річка (фото)

Причиною зникнення річки є не зміна клімату, а необдумані дії людей.

У Чернігівській області через людей пересохла річка Остер, довжина якої 199 кілометрів. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на слова начальника басейнового управління водних ресурсів (БУВР) Наталії Грудницької.

Внаслідок насадження сільськогосподарських культур впритул біля річки вона засихає. "Тобто, болото, яке живило річку, відсутнє. Повністю розорана прибережно-захисна смуга. Ділянка території в Бахмацькому районі, яка офіційно вважається витоком річки Остер, знищена", - констатувала фахівець.

За її словами, витік річки починається в безлюдному місці, де були торф'яні болота, але тепер там поля. І причиною зникнення річки є не зміна клімату, а необдумані дії людей. Річка стала заростати і замулюватися в результаті неправильного використання. Там встановлено 18 гідротехнічних споруд зі шлюзами. Деякі з них глухі, що призвело до зупинки течії. "Люди думали про свої місцеві потреби і не розуміли, що знищують всю екосистему", - зазначила Грудницька.

Фахівці працюють на порятунком річки. Зараз демонтують шлюзи, вже прибрали два, а до кінця року планують знести всі. Також розчищають чагарники біля річки. Крім того, прокуратуру просять розібратися з незаконними насадженнями біля річки.

Річка Остер починається в селі Кальчинівка Бахмацького району. Вона впадає в Десну.

Джерело: Укрінформ

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...