Була вивезена під час Другої світової війни: До України повертається перша чудотворна ікона Русі (фото)

До України повертається ікона святого Миколи (Мокрого), це перша чудотворна ікона Русі. Святиня була вивезена під час Другої світової війни. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у новому відеозверненні, передають Патріоти України.

Зеленський розповів, що після довгоочікуваного повернення ікона буде зберігатися в Софійському соборі. Він додав, що українська сторона довго працювала, аби повернути одну з головних святинь України додому.

"І ще одна новина на сьогодні. Довгоочікувана для багатьох наших людей. В Україну повернеться одна з наших головних святинь. Одна з найшанованіших святинь Софії Київської. Ікона святого Миколи (Мокрого), це перша чудотворна ікона Русі. Ми довго працювали, щоб повернути її. Вона була вивезена з України під час Другої світової війни. І свого часу вона буде вдома – в святій Софії. Вдячний за це рішення ієрархам, духовенству та вірним Української православної церкви США", - зауважив голова держави.

Він висловив сподівання, що повернення ікони стане фундаментальним символом, що Україна переможе війну та поверне усіх громадян додому. "Хочу, щоб повернення цієї святині стало для всіх нас важливим символом. Фундаментальним символом. Символом того, що ми повернемо в Україну усе наше. Усе українське. Повернемо усіх наших людей. І обов'язково повернемо справедливість – наш повний контроль над нашою землею", - зауважив український президент.

Історія святині

Особливо поширеним на Русі було "Чудо про немовля в Києві", виникнення якого датується дослідниками не пізніше 1091 року. У ньому йдеться про подружжя, яке здійснювало паломництво у Вишгород до мощів Бориса та Гліба, а поверталося воно до Києва Дніпром на човні. Дорогою жінка задрімала, впустивши немовля у воду. З відчаю батьки дитини звернулись до святого Миколая з проханням про допомогу, "велику віру до нього маючи". І вже наступного ранку немовля знайшлось неушкодженим "лежаще мокро перед образом св. Миколая" на хорах Софії Київської.

Науковці вперше провели дослідження чудотворної ікони перед реставрацією в 1882 році. Андріян Прахов, український мистецтвознавець, датував святиню 10 століттям та вказав на її візантійське походження. Пізніше, у 20-тих роках 20 століття, ікону ще раз відреставрували фахівці Всеукраїнського музейного містечка. Вона зберігалась на хорах собору Софії Київської в іконостасі Миколаївського вівтаря.

Однак, восени 1943, перед вступом у Київ радянський військ, ікону вивіз до Варшави єпископ Переяславський Мстислав, де передав її архиєпископові Палладію, який у свою чергу переправив святиню до Америки.

У Міноборони України пояснили, як оскаржити висновок ВЛК в досудовому порядку

неділя, 5 травень 2024, 3:25

Обмежено придатні військовозобов'язані і не тільки можуть оскаржити висновок ВЛК через комісії вищого порядку і через суд. Про це йдеться в коментарі директора Департаменту охорони здоров’я міністерства оборони України Оксани Сухорукової в ефірі телема...

"Навіщо демонструвати домашній затишок зараз?": Нардепка Безугла обурилася кількістю пасок в соцмережах, українці відповіли

субота, 4 травень 2024, 23:53

Напередодні Великодня, у суботу, 4 травня, народна депутатка Мар'яна Безугла опублікувала в соцмережі допис із обуренням від великої кількості святкових пасок, які українці напекли та демонстрували на загал. Нардепка написала, що вважає неприйнятним де...