Був Ленін став Шевченко: Економ-деколонізація по-житомирськи просто вражає (відео)

Може краще було просто знести істукана, ніж ліпити з нього Кобзаря?

У селі Котлярка на Житомирщині після прийняття закону про декомунізацію вирішили не зносити пам’ятник Леніну. Замість цього його перетворили на пам’ятник Шевченку. Місцевий художник Володимир Герасимчук змінив підборіддя, замінив кепку на "Кобзар", а піджак перетворив на пальто. Про процес перетворення та думки місцевих жителів щодо таких змін дізнавалися кореспонденти Суспільного, передають Патріоти України.

До 2017 року це був пам’ятник Леніну. У 2017 році за ініціативи сільської ради села Котлярка місцевий художник Володимир Герасимчук перетворив його на пам’ятник Тарасу Шевченку. Ініціаторкою перетворення стала завідувачка будинку культури села Котлярка Тетяна Петрук.

"Коли я побачила, що його от-от повалять, щось заболіло в душі. І відразу подумала: "А чому б його не переробити?". Я звернулася до громади, підійшла до Володимира Григоровича Герасимчука і кажу: "Володю, ти його переробиш чи ні? Перероби, будь ласка, з Леніна на Шевченка", — сказала завідувачка будинку культури.

Шевченко замість Леніна: історія перетворення пам'ятника на Житомирщині

Тетяна Петрук, село Котлярка, Житомирщина, 2 липня 2024 року. Суспільне Житомир/Катерина Мороз

Тетяна Петрук розповіла, що якби пам’ятник Леніну знесли, грошей на встановлення нового пам’ятника не вистачило б. Саме тому громада вирішила дати нове життя старому пам’ятнику. Скульптура була покрита міддю, яку художник Володимир Герасимчук зняв, продав, а на вилучені гроші закупив матеріали для робіт. За його словами, найскладніше було обробляти міцний бетон. Робота над пам’ятником тривала близько двох тижнів.

"Хотілося зробити його так, як я уявляв. Комір я доліплював, "Кобзарик" замість кепки. Оббивав і болгаркою пиляв. Шарф я йому доліпив, щоб трохи його змінити. З піджака я робив пальто. Не вдалося змінити пам’ятнику ноги. Тарас Шевченко носив модні туфлі із загостреними носами. Проте, загострити округлі чоботи Леніна не вдалося. Я пробував, але їх неможливо було зрізати болгаркою", — розказав Володимр Герасимчук.

Володимр Герасимчук, село Котлярка, Житомирщина, 2 липня 2024 року. Суспільне Житомир/Катерина Мороз

Місцеві жителі села Котлярка розповіли кореспондентам Суспільного про своє ставлення до скульптури.

"Не було руйнування. Була праця художника, творчий задум. Хто не знає попереднього пам’ятника Леніну, то взагалі погоджується, що це Шевченко, а хто знає, у того є спогади, сумніви", — сказав житель села Котлярка Віктор.

Шевченко замість Леніна: історія перетворення пам'ятника на Житомирщині

Віктор, село Котлярка, Житомирщина, 2 липня 2024 року. Суспільне Житомир/Катерина Мороз

"Я вважаю, що це дуже класна ідея була", — говорить жителька села Котлярка Олена.

"Я теж вважаю, що це була непогана думка змінити на Тараса Шевченка, тому що так і потрібно, так як ми живемо в Україні. Це наш український письменник, тому я думаю, що це гарна була думка", — сказала жителька села Котлярка Анжеліка.

Анжеліка (зліва) та Олена (справа), село Котлярка, Житомирщина, 2 липня 2024 року. Суспільне Житомир/Катерина Мороз

"Він не схожий. Його переробили, але ми все одно знаємо, що це він там. Його взагалі треба було зняти. Все одно ж там залишається те "оте". Ось наші герої поприходили з війни. Чому не поставити якогось обеліска", — розповіла жителька села Котлярка Галина.

Галина, село Котлярка, Житомирщина, 2 липня 2024 року. Суспільне Житомир/Катерина Мороз

За словами заступника голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщака, формально пам’ятник Леніну прибрали з публічного простору.

"Як на мене, це не дуже добре для вшанування постаті Тараса Шевченка. Очевидно, що громада в межах своїх повноважень може вирішувати, але питання художнього вираження та естетичних цінностей також повинні враховуватися. З цієї точки зору, це далеко не найкращий і не оптимальний спосіб як декомунізації, так і вшанування пам’яті Тараса Шевченка", — сказав Володимир Тиліщак.

Шевченко замість Леніна: історія перетворення пам'ятника на Житомирщині

Перероблений пам'ятник: Шевченко замість Леніна, село Котлярка, Житомирщина, 2 липня 2024 року. Суспільне Житомир/Катерина Мороз

Шевченко замість Леніна: історія перетворення пам'ятника на Житомирщині

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...