"Був у нас солдат-контрактник, відірвало обидві ноги, поки ми його несли": Українські військові розповіли про неймовірні порятунки поранених з поля бою

Військові евакуаційної групи бригади "Спартан" Національної гвардії долають десятки кілометрів пішки, аби з-під ворожого вогню врятувати побратимів з поля бою. Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Кіри Овес, передають Патріоти України.

Наразі "спартанці" працюють на Запорізькому напрямку. З переломами кінцівок, пораненнями, контузіями - на рахунку військових десятки врятованих життів. Найважче, кажуть, бачити загиблих побратимів, втім, мають попри все передати їх додому.

Бійці розповідають, що під час свого завдання їм вдалось врятувати пораненого побратима з поля бою. "У нього були осколочні поранення плюс відкритий перелом ноги і його евакуація була дуже важка тому, що хлопець був високий, це було важко", - розповідає старший кулеметник бригади "Спартан" НГУ "Сміливий".

30-річний боєць з позивним "Сміливий" родом з Дніпропетровщини, До війська прийшов торік - не всидів вдома, адже двоє його старших братів вже були на війні.

Завжди поруч зі "Сміливим" його побратим "Сивий" - разом були на навчаннях і у бригаді теж разом. Військовий родом з окупованого Мелітополя, брав участь в ООС. Каже, найважче в роботі евакуаційної групи - бачити смерть побратимів.

Евакуаційна група працює здебільшого вночі. Має бути непомітною, аби не наражати поранених знов на небезпеку. Перед завданням десятки разів переглядають маршрут, а з гори їм допомагають "пташки" бригади "Спартан".

"Якщо нас спалили, місія провалена", - каже головний сержант взводу бригади "Спартан" Оггі. Десятки кілометрів військові долають пішки, у спорядженні - тепловізори, аптечки, ноші. Багато що залежить від самих поранених - чи мають навички першої допомоги.

"90 відсотків, якщо він зміг завчасно зупинити кровотечу або інші моменти, це спасає, тому що не завжди хтось буде поруч", - пояснює "Сміливий".

Військовий "Оггі" один з перших у батальйоні, хто став до лав евакуаційної групи. Під час завдань він головний, координує всі процеси. Каже, не варто втрачати надію навіть в найскладніших ситуаціях.

"Був у нас солдат-контрактник, відірвало обидві ноги поки ми його несли, це був той рік, минуле літо. У нього і нирки відмовляли, і серце ставало. Якось не знаю як, але ми його винесли, зараз живий", - каже Оггі. На рахунку військових бригади "Спартан" десятки врятованих життів. Але лише порятунком бійців "спартанці" не обмежуються і в перервах між евакуацією разом з побратимами штурмують позиції росіян.

"Немає паспорта РФ - не отримаєш дитину": Окупанти погрожують породіллям на Луганщині

понеділок, 6 травень 2024, 3:25

Російські загарбники на окупованій Луганщині погрожують не віддавати дітей батькам, якщо у них немає документів РФ, передають Патріоти України. “Напередодні пологів жінок у так званій "ЛНР" в окремих випадках ще можуть госпіталізувати без наявності пас...

Айтішниця поскаржилась, що роботодавець відхилив її кандидатуру через те, що вона... з Харкова

неділя, 5 травень 2024, 22:50

UI/UX дизайнерка Марина Стульнікова з Харкова розповіла як зіткнулася з відмовою від роботодавця через свою локацію. За її словами, їй уперше відмовили з такої причини. Після цього дизайнерка всюди прибрала позначку про свою локацію в Харкові, передают...