Був встромлений у скелю 1300 років тому: У Франції зник легендарний меч Дюрандаль, прабатька європейського лицарства графа Роланда

Весь в ранах Роланд кличе на допомогу Карла Великого. Король встиг тільки помститись за улюбленого племінника

Французька версія легендарного меча короля Артура Екскалібур зникла зі скелі, в яку, згідно з легендою, його було занурено 1300 років тому, повідомлють Патріоти України з посиланням на The Independent.

Зазначається, що меч Дюрандаль з Рокамадура, що на півдні Франції, вважають викраденим, попри те, що клинок легендарного воїна був прикутий ланцюгом до каменя на висоті майже 10 метрів над землею.

Меч Дюрандаль описано в поемі 11 століття "Пісня про Роланда"

Дюрандаль вважається мечем маркграфа Бретонії Роланда. Найзвитяжніший воїн войовничих франків загинув у ар'єргардному бою разом зі всім своїм загоном, під час відступ армії свого сюзерена і можливо родича Карла Великого з Іспанії. Середньовічний епос вже у 11 столітті вшановував Роланда як зразок доблесті та одного з початківців європейського лицарства: Відомо, що з ім'ям Роланда на вустах війська Вільгельма Завойовника перемогли у вирішальній битві за Англію.

"Ми будемо сумувати за Дюрандалем. Він був частиною Рокамадуру протягом століть, і немає жодного гіда, який би не вказав на нього під час відвідин. Рокамадур відчуває, що у нього вкрали частину його самого, але навіть якщо це легенда, долі нашого села і цього меча переплетені", - зазначила мер Рокамадура Домінік Ленфант.

Нагадаємо, що про Дюрандаль описано в поемі 11 століття "Пісня про Роланда". В епосі розповідається про магічну силу меча та стверджується, що він мав один зуб Святого Петра, кров Святого Василія та волосся Святого Дениса. Там йдеться про те, що перед смертю у битві на перевалі Ронсево Роланд намагався розбити меч об скелю, аби він не потрапив до рук армії невірних сарацинів, з якою він відважно бився до останку. Однак легендарний клинок вшанував свого господаря по-іншому.

У середньовічному епосі стверджується, що перед тим, як віддати меч Роланду, Карл Великий отримав Дюрандаль від ангела. Тому спроби Роланда розбити меч об скелі і виявилися марними.

Врешті-решт вмираючий від ран маркграф Бретонський підкинув священний клинок в повітря, щоб врятувати від ганьби потрапляння до рук невірних. Дивом пролетівши сотні кілометрів, Дюрандаль, за переказами, врізався в скелю Рокамадур. Меч вважався настільки цінним для міста, що коли музей Клюні хотів виставити його в 2011 році, міська рада та охоронець супроводжували його на зворотному шляху. У 2016 році Рокамадур було визнано найулюбленішим селом Франції.

Мав протриматись лише рік: Супутник КПІ побив всі рекорди живучості, чим дав могутній стимул космічному приладобудівництву закладу (відео)

понеділок, 8 липень 2024, 0:44

PolyITAN — єдиний український наносупутник формату кубсат, що досі перебуває в космосі, передають Патріоти України з посиланням на повідомлення КПІ ім. Ігоря Сікорського. Апарат вивела на орбіту 2014-го ракета-носій «Дніпро». Він складався з одного юні...

Японці встановили новий рекорд швидкості для електромобілів: Як це було (відео)

понеділок, 8 липень 2024, 0:15

На полігоні у німецькому Папенбурзі Aspark SP600 зміг розвинути швидкість – 438,7 км/год. Aspark SP600 побудовано на базі Aspark Owl. Розробкою рекордсмена займалася італійська Manifattura Automobili Torino. . Aspark SP600 побив рекорд, встановлений R...