Чарівне слово - Gasthörer (вільний слухач): Як можна вчитися в одному з університетів Германії

Розширити діапазон своїх знань, набути професійних знань, практично не оплачуючи навчання і незважаючи на вік. Звучить як казка, але це - реальність.

Вільні слухачі в університеті Геттінгена

Для цих студентів навчання - хобі. На лекції вони ходять за бажанням, іспити не складають, але й диплом не отримують. У ВНЗ Німеччини - тисячі вільних слухачів. Про це пише Володимир Голомозда у своєму блозі та 25-річна Лара Кленнер, яка стала вільною слухачкою Вільного університету Берліна, щоб розширити діапазон своїх знань з іноземної мови. Патріоти України пропонують ці історії своїм читачам.

Розповідь Володимира Голомозда

Початок 90-х, покупець заходить до книгарні і звертається до продавця. «Мені потрібен дуже хороший англо-російський словник».

«Немає проблем» - каже йому продавець.

«Я хочу, щоб в цьому словнику були переклади всіх англійських слів» - продовжує покупець.

«Добре, які ще побажання до словника» - запитує продавець.

«Щоб він містився в кишеню» - продовжує покупець «і щоб коштував недорого».

«Немає проблем» - знову каже продавець і простягає покупцеві диск, який містив багато англо-російських словників.

Так рекламували свій товар компанії, що виробляють диски.

Я згадав про цей випадок, коли вирішив написати про можливість навчання в наші дні в одному з німецьких університетів. Отже.

«Я хочу вчитися в одному з німецьких університетів».

"Немає проблем".

«Але я вже у віці, мені 53 роки».

"Немає проблем".

«Я боюся, що не здам вступні іспити».

"Немає проблем".

«У мене немає атестата про закінчення середньої школи».

"Немає проблем".

«І ще, розумієте, я погано знаю німецьку мову. Можна сказати, я його взагалі не знаю ».

"Немає проблем".

«І що, я зможу вчитися, наприклад, в мюнхенському університеті?»

«Немає проблем, так, зможете».

«Це неймовірно, Ви що, чарівник?».

«Ні, я не чарівник. Але є чарівне слово - Gasthörer (слухач). Ось як вільний слухач Ви зможете відвідувати університет, бути присутнім на тих же лекціях, на яких сидять «справжні» студенти. Але, в порівнянні з ними, у Вас море переваг і ніяких зобов'язань ».

«І що, багато таких вільних слухачів або, як ви сказали - Gasthörer, в Німеччині?».

«Досить. І серед них не тільки німці, але, і, як у Вашому випадку, іноземці ».

Університет Кельна

Підтвердженням цьому є дані, опубліковані Федеральним статистичним управлінням Німеччині 14 червня 2019 року.

Згідно з цими даними, в зимовому семестрі 2018/2019 навчального року 37 400 вільних слухачів відвідували курси в німецьких університетах. Це на 2,2% більше, ніж в зимовому семестрі 2017/2018 р З них 33 400 вільних слухачів були німці, а 4 000 - іноземці. Якщо врахувати той факт, що сьогодні в Німеччині 2,9 млн. Належним чином зарахованих студентів, то частка вільних слухачів становить 1,3%

Німеччина, Баварія, Володимир Гломозда, університет Мюнхена 2017 рік

Навчання без стресу.

Як вільний слухач ви зможете відвідувати індивідуальні курси та лекції в університетах, але при цьому вам не треба буде здавати випускні іспити. Все це дозволить вам отримувати академічну освіту, що є важливим елементом в контексті "навчання протягом усього життя".

Тобто, ви зможете виконати свою заповітну мрію - вчитися в університеті, якщо у вас немає вищої освіти, або іншу мрію - вчитися в німецькому університеті, якщо у вас вже є вища освіта.

Скільки це буде коштувати? Саме навчання, практично нічого. Вартість семестру перебування в якості вільного слухача варіюється від університету до університету. У Тюбінгені, наприклад, студентський семестр для вільного слухача коштує 50 євро, в університеті Гамбурга плата за семестр становить 124 євро. Вільні слухачі в Кельні платять 100 євро в семестр - в обмін на це їм дозволяється відвідувати майже всі курси регулярного семестру.

Вам потрібно буде тільки надіслати заяву та заплатити за навчання. У багатьох університетах Німеччини є постійні контактні особи, відповідальні за навчання слухачів.

Крім того ви зможете вибрати спеціальність, яку хотіли б освоїти або знання, по якій, хотіли б збагатити. Якщо розглядати тільки німецьких слухачів, то, як показує статистика, в зимовому семестрі 2018/19 року історія була найбільш популярною серед 4000 слухачів, за нею слідували економіка - 3500 студентів і філософія - 3200. Серед іноземних слухачів на першому місці - економіка, потім йдуть германістика та інформатика.

Навчанню кожен вік підвладний

Як я вже писав вище, вік слухач не має кордонів. Та ж статистика свідчить, що 50% або 18 600 вільних слухачів були в віці 60 років або старше. Частка жінок 48 відсотків, а їх середній вік - 52,4 року. Хоча ще раз підкреслюю, серед слухачів є ті, кому ще немає 20-ти років і кому за 80. Так в зимовому семестрі 2018/2019 навчального року серед слухачів було +1083 людини, які ще не досягли 20 років, і 1716, чий вік сягнув позначку в 80 років.

У чому ж тоді проблема? Тільки в грошах, які потрібні для проживання в Німеччині. Так що, якщо ви молоді і у вас є багаті тата або мами, дідуся чи бабусі і є бажання повчитися в одному з німецьких університетів, то тоді немає проблем. Або, вам за 60, але у вас є бажання стати вільним слухачем в німецькому університеті і є багаті дочка або син, готові за це заплатити, то у вас також не буде проблем. Якщо у вас немає таких можливостей, але є велике бажання і трохи коштів, то можна скооперуватися. Утрьох, вчотирьох або ... ром це буде набагато дешевше.

А в іншому, тільки одні плюси. Ви прожили стільки в Німеччині, ви не тільки побачите, але і на власному досвіді дізнаєтеся, як вчаться німецькі студенти, як працюють німецькі університети і ще багато як. І, крім того, ви з повним правом в своєму резюме будете писати - навчання в університеті Гамбурга або Берліна.

Отже, ви готові їхати? Поїхали.

Розповідь Лари Кленнер

25-річна Лара Кленнер - стала вільною слухачкою Вільного університету Берліна, щоб розширити діапазон своїх знань з іноземної мови. Подібні випадки - не рідкість в німецьких ВНЗ. За даними статистичного відомства, в 2011-2012 навчальному році в Німеччині було зареєстровано 34 600 вільних слухачів (Gasthörer). Є серед них і іноземці. До числа найпопулярніших предметів відносяться історія, економіка і філософія.

"Незараховані" студенти

До студентів вільні слухачі не зараховані, але вони вправі користуватися освітніми послугами ВНЗ. Отримати такий статус просто, ніяких особливих вимог до кандидатів не пред'являють. Досить заплатити певний внесок (близько 100 євро за семестр) та заручитися згодою на відвідування лекцій і семінарів від викладачів, з чим зазвичай проблем не буває.

Лише на заняття з медицини вільних слухачів пускають не завжди. "Це пов'язано з лікарською таємницею, адже нерідко студенти обстежують реальних пацієнтів, - пояснює представник Кельнського університету Міріам Халлер (Miriam Haller). На решті ж факультетів обмежень практично немає. "Правда, якщо лекція дуже популярна, то пускають туди, в першу чергу, звичайних студентів. Інші можуть бути присутніми, якщо є місця ", - додає Міріам Халлер.

Є у статусу вільного слухача та інші недоліки. Таких привілеїв, як безкоштовний проїзд у транспорті чи відвідини спортивних секцій без додаткової плати, якими користуються звичайні студенти, вони позбавлені. Не можуть вільні слухачі і отримати диплом про закінчену освіту, навіть якщо справно відвідували всі заняття. Втім, переваги таки переважують.

Великі переваги за подібною ціною

Бувати на всіх заняттях такі студенти, звісно, не зобов'язані. Але, на думку Лари Кленнер, самодисципліна тут-таки потрібна: "Я намагаюся ходити на лекції щотижня, інакше який сенс взагалі це робити?" Лара Кленнер - вільний слухач зі стажем: після переїзду з Росії, де вона вчилася на викладача німецької мови, дівчина відвідувала лекції з музикознавства в Ростоку, з культурології - у Мюнхені. "Я дуже люблю вчитися, а тут у мене є можливість робити це в тому обсязі, в якому я хочу", - розповідає вона.

Допитливість - вагомий аргумент на користь отримання освіти в такій формі. Але не єдиний. Такий варіант підходить тим молодим людям, які поки ще не визначилися, куди вступати. "Вільні слухачі можуть відвідувати лекції на різних факультетах. Це допоможе розібратися в своїх інтересах і вибрати майбутню спеціальність", - говорить Міріам Халлер.

Вистачає й інших переваг: наприклад, у Вільному університеті Берліна вільні слухачі можуть отримати карту на знижку в багатьох культурних закладах міста. Але все-таки основний плюс - це рядок у резюме, цінність якого куди вище економії на квитках в музей, переконана представник Вільного університету Берліна Керстін Штенгель (Kerstin Stengel). Роботодавця може вразити ваша готовність вчитися новому.

До речі, директор школи в Берліні, в якій працює Лара Кленнер, в курсі її захоплення навчанням і підтримує таке завзяття до самоосвіти. У розкладі молодої вчительки залишають "вікно", щоб вона встигла збігати на лекції. Школа від цього тільки виграє. "Я стаю універсальним педагогом, можу, якщо потрібно, замінити вчителів з інших предметів. І в мене вистачає знань, щоб зробити урок цікавим для хлопців", - впевнена Лара.

І старий, і малий

Втім, головними цінителями статусу вільного слухача поки все ж є люди в похилому віці, а не молодь. За словами Міріам Халлер, в Кельнському університеті понад півтори тисячі слухачів, найчисленніша група серед них - ті, кому 60-70 років, і лише 32 людини молодше 30 років.

До учнів у віці тут ставляться уважно: не дарма цей ВНЗ серед них - один з найпопулярніших в Німеччині. Крім звичайних лекцій для літніх вільних слухачів проводять окремі зустрічі, де можна не тільки послухати лектора, але і самостійно виступити з доповіддю. А для роботи над тематичними проектами, які ініціюють самі вільні слухачі, університет виділяє наукового керівника.

Але скільки б років не було вільному слухачеві, головне - він отримує можливість цілеспрямовано вивчати саме ті предмети, які йому потрібні і цікаві. А знання, отримані із задоволенням, надовго осідають в голові. І це, мабуть, найкраща мотивація.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...