Часів Троянських війн: Археологи знайшли місце величезної битви невідомих армій "бронзової доби" на півночі Європи

Знахідки, зроблені на німецькій річці Толлензе, змінили думку вчених, які вважали, що за часів Бронзового століття Північна Європа була відсталим регіоном.


Якою була світова війна Бронзового століття

Історики вважали, що за часів Бронзового століття Північна Європа була відсталим регіоном, повідомляють Патріоти України за матеріалами bigpicture. Однак знахідки, зроблені на німецькій річці Толлензе, змінили цю думку. Три тисячі років тому там сталася грандіозна битва, в якій взяли участь по кілька тисяч бійців з кожного боку. Вороги вбивали один одного бронзовими мечами та дерев'яними молотами.

Несподівана знахідка

У 1996 році на березі невеликої річки Толлензе в німецькій Померанії археологи-аматори Ганс-Дітріх Боргвардт і його син Рональд знайшли кілька людських кісток. У 2008 році почалися розкопки, завдяки яким з'ясувалося, що в епоху Бронзового століття на цій річці відбулася битва тисяч воїнів. Це перша відома битва на території Західної та Центральної Європи.

Розкопки на березі Толлензе


За 8 років кропіткої роботи археологи і водолази вивчили два кілометри берегової лінії. Було виявлено 9 тисяч кісток, які належали 125 різних індивідам. Пошуки поки не закінчені і розкопки проводяться щороку. На одній з дільниць в 12 м² вчені відкопали півтори тисячі кісток і 20 людських черепів.

Черепи та кістки учасників битви


Поруч з останками археологи знаходили кістяні та бронзові наконечники стріл, кийки і дерев'яні молоти. З побіжного аналізу даних зрозуміло, що на березі Толлензе відбулася грандіозна битва, але хто, коли, а головне, за що тут бився?

Бій за переправу

Радіовуглецевий аналіз знахідок показав, що битва відбулася в епоху Бронзового століття, між 1300 - 1200 роками до нашої ери. Археологи впевнені, що знайшли лише малу частину останків. На їхню думку, число загиблих вимірюється в 700-800 чоловік. Всього боролося до 4 тисяч бійців. Виявили дослідники і причину масового побоїща.

Європейські воїни часів Бронзового століття


Це величезне число не тільки для епохи бронза, але і для Середньовіччя. Німецький археолог Детлеф Янтцен писав: «Подія, як вважають, відбулося менш ніж через 100 років Троянської війни, що сталася в 1184 році до нашої ери, що наводить на думку про несподівано широке поширення в ті часи складної соціальної організації. Величезне досягнення: і зібрати всіх цих людей з настільки далеких місць в одному місці і організувати таку масштабну битву ».

Карта знахідок на березі річки Толлензе


В ті часи Толлензе була більш повноводною і широкою. В районі битви археологи знайшли зламані стовпи, два шари дерев'яних пластів і сліди піщаного насипу, що говорить про наявність там переправи. При цьому побудована вона за 400 років до битви. Поруч з мостом вдалося відшукати великі городища, що збагачувалися за рахунок торгівлі і мит, які стягувалися з проходять по переправі подорожніх і караванів.

Дерев'яні палиці проти бронзових мечів

Унікальність знахідок полягає і в тому, що річковий мул законсервував зброю воїнів, яку і відшукали археологи. Дерев'яні дубини і молоти стали справжніми сенсаціями наукового світу. Аналіз кісток показав, що велика частина ран нанесена бронзовими мечами, але їх не знайшли.

Дерев'яний молот з Толлензе і наслідки його застосування


Мабуть, переможці зібрали з поля бою все цінне, а тіла ворогів покидали в річку. У бою активно застосовувалися і луки зі стрілами. Використовувалися як бронзові, так і кістяні наконечники. У перших краща бронебійність, але другі при попаданні в тіло могли розколюватися, що приносило пораненому додаткових клопотів.

Бронзовий наконечник стріли, що застряг в черепі


Воїни засипали один одного стрілами, а після кинулися в рукопашну сутичку, в якій головною зброєю були дубини, списи і бронзові мечі. Вчені провели ізотопний аналіз зубів учасників битви, який показує яку воду і їжу вживали їх носії в дитинстві. Це служить геологічним маркером місцевості, де вони виросли.

Стріла з кременю в кістці


Виявилося, що всі вбиті прийшли здалеку, але звідки саме не з'ясовано. Вивчивши зуби 20 людей, дослідники прийшли до висновку, що загарбники були своєрідною солянкою, яка зібралася з різних місць Європи. А об'єдналися вони для завоювання переправи, яка кілька століть годувала її старих господарів. Подальша історія показала, що саме в битві кувалася Європа, де війни спалахували з найменшого приводу.

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...