Часті переїзди в дитинстві підвищують ризик депресії у дорослому віці: Вчені шокували результатами дослідження

Дорослі, які часто переїжджали в дитинстві, мають значно вищий ризик депресії, ніж ті, хто постійно жив в одному місці. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в JAMA Psychiatry, пише The New York Times, передають Патріоти України.

Дослідження проведили працівники трьох університетів: Орхуського (Данія), Манчестерського та Плімутського (Велика Британія). До вибірки увійшли данці, народжені в період з 1982 по 2003 роки – це понад 1 мільйон осіб. З них 35 098 (2,3%) мали діагноз "депресія".

Згідно з висновками дослідження, дорослі, які виросли в бідних районах, частіше страждають від депресії. Утім, ризик виникнення недуги через часті переїзди виявився навіть вищим, ніж пов'язаний з проживанням у бідному районі.

Вчені зʼясували, що учасники дослідження, які переїжджали більше одного разу у віці 10-15 років, мали на 61% вищі шанси розвитку депресії у дорослому віці.

Вони вважають, що причиною цього може бути руйнування соціальних зв'язків при переїзді. На новому місці діти змушені шукати нових друзів, приєднуватися до нових спортивних команд чи релігійних громад, тобто наново здобувати "соціальний капітал".

Крім того, вчені виявили, що переїзд у заможніший район не пом’якшує негативний вплив процесу. У дорослих, які переїхали з найбіднішого району до найбагатшого, ризик депресії був на 13% вищий, ніж у тих, хто не переїжджав взагалі.

Водночас ті, хто переїхав з найбагатшого району до найбіднішого, навпаки – мали на 18% вищий ризик виникнення депресії, ніж їхні однолітки, які не переїжджали.

Дослідники радять батькам враховувати вплив переїзду на стан дитини. Вони підкреслюють, що стабільність є дуже важливою для дітей, особливо в ранньому дитинстві, і часті переїзди можуть мати серйозні довгострокові наслідки для їхнього психічного здоров'я.

Безкоштовного житла більше не буде! Угорщина змінює правила перебування українських біженців

четвер, 18 липень 2024, 21:10

З 21 серпня 2024 року Угорщина надаватиме субсидоване житло лише українським біженцям з територій, що зазнали впливу війни. Ті, хто прибув з інших регіонів, втратять право на безкоштовне житло, якщо не подадуть заяву про продовження пільги до 10 липня ...

Допомагали агресору: У Німеччині засудили пару, яка постачала в РФ запчастини до дронів

четвер, 18 липень 2024, 20:30

Верховний земельний суд Штутгарта засудив колишнього бізнесмена з федеральної землі Саар до шести років і дев'яти місяців позбавлення волі за незаконне постачання в Росію комплектуючих для безпілотників. Поставлені обвинуваченим матеріали знайшли воєнн...