Частіше пити і не засмагати: Лікарі радять, як пережити спеку

Літо в Україні качає права по повній - у найближчий тиждень синоптики обіцяють денну температуру до +35 градусів, місцева влада встановлює в громадських місцях розпилювачі для води.

А рятувальники в зв'язку з цим оголосили до 17 червня надзвичайний рівень пожежної небезпеки по всій країні, попросивши народ утриматися від розпалювання багать, передають Патріоти України.

У таку погоду лікарі радять поменше перебувати на вулиці - особливо з 11:00 до 16:00. "Залишайтеся в приміщенні, краще з кондиціонером. Якщо вдома його немає, заходите в громадські приміщення - навіть кілька годин в прохолодній кімнаті допоможуть тілу адаптуватися до спеки", - рекомендують в Центрі громадського здоров'я.

Там додають, що якщо вийти на сонце все ж потрібно - краще пересуватися по тіні і обов'язково використовувати сонцезахисні креми за півгодини перед виходом. "Засмага може уповільнити вивільнення шкірою надлишку тепла, а це вплине на здатність організму охолоджуватися і зневоднює його", - пояснюють медики.

У спеку краще віддавати перевагу легкому і просторому одягу світлих кольорів, бажано з довгим рукавом. Захищати потрібно також голову і очі, надягаючи сонцезахисні окуляри і головні убори.

Щоб не допустити зневоднення, в спеку потрібно пити побільше води. "Підтримуйте водний баланс незалежно від того, наскільки ви активні. Не чекайте спраги - пийте постійно маленькими порціями", - наполягають в Центрі, проте додають, що при певних проблемах зі здоров'ям водний режим потрібно обговорити зі своїм лікарем.

А от кава, алкогольні або дуже солодкі напої в спеку не допоможуть, адже в підсумку призводять до зневоднення. А надто холодна рідина вона може призвести до судом шлунку.

Відповідально варто поставитися і до свого харчування: гаряча, важка і жирна їжа дає додаткову теплове навантаження на тіло, а тому на неї краще не налягати. Крім того, приготування такої їжі може негативно вплинути і на прохолоду будинку: часте використання плити і духовки неминуче підвищить температуру в кімнатах.

У Центрі відзначають, що можуть допомогти вентилятори, але вони стануть неефективними при зовсім вже нагрітому повітрі. "Кращий спосіб охолонути в такому випадку - прийняти прохолодний душ або ванну", - кажуть у відомстві.

Злегка охолодити приміщення допоможуть і розставлені по кімнатах миски з льодом і повішені на вікна мокрі простирадла. До слова, вікна в спеку краще не відкривати навстіж, максимум - залишати на провітрюванні, попередньо прикривши скло фольгою або затягнувши шторами.

Також медики радять відкласти заняття спортом в спеку, а ще - ні в якому разі не залишати дітей і домашніх вихованців в припаркованому автомобілі, адже там вони легко можуть отримати тепловий удар.

Коли житлове питання стоїть гостро: Українські полярники показали домівку пінгвінів-верхолазів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 5:00

В Антарктиці українці знайшли гніздо пінгвінів у незвичайно високій "точці". Учасники антарктичної експедиції зафіксували гніздування пінгвінів на висоті 295 метрів над рівнем моря. Про дивовижу повідомили у Національному антарктичному центрі України. ...

Перевірте своє! Названо прізвища, які вказують - ваші предки вели розгульне життя

вівторок, 19 березень 2024, 3:25

Деякі українці отримували родові імена за рисами характеру, професіями чи особливостями зовнішності. Існує перелік українських прізвищ, які давали справжнім ловеласам, передають Патріоти України. На генеалогічному порталі "Рідні" можна дізнатися, які у...