Частіше трапляється в чоловіків: Медики назвали симптоми тихого серцевого нападу

Ознаки серйозної проблеми часто плутають зі звичайним дискомфортом і тому ігнорують.

Гарвардська медична школа назвала ознаки тихого інфаркту, який може залишитися непоміченим через свою неявну симптоматику, повідомляють Патріоти України.

Серцевий напад далеко не завжди буває явним. Іноді його ознаки абсолютно неяскраві, що не привертають уваги – в цьому випадку медики говорять про тихий серцевий напад.

"Симптоми серцевого нападу можуть здаватися настільки легкими і короткими, що їх часто плутають зі звичайним дискомфортом або іншою менш серйозною проблемою і тому ігнорують. В цілому під час такого нападу і після нього люди можуть відчувати себе абсолютно нормально, що ще збільшує шанс пропустити попереджувальні знаки", - цитує видання Express доктора Йогре Плутцкі, директора програми профілактики судинних захворювань в Гарвардській лікарні Бригама і жінок.

Плутцкі пояснив, що тихий серцевий напад, що відбувається без будь-яких явних симптомів, розпізнається тільки через кілька днів, місяців або навіть років після його прояву. Медик назвав чотири можливі ознаки, що свідчать про дане порушення:

  • дискомфорт (відчуття здавлювання, спазму, болю) в центрі грудей, який триває кілька хвилин, і то проходить, то повертається;
  • задишка, що виникає до або під час дискомфорту в грудях;
  • дискомфорт в інших областях верхньої частини тіла – одній або обох руках, спині, шиї, щелепи, животі;
  • поява холодного поту, нудота або запаморочення.

Вчений констатує, що тихі напади частіше зустрічаються у чоловіків, ніж у жінок; однак у представниць прекрасної статі вони частіше закінчуються смертельним результатом. Крім того, подібні інфаркти значно збільшують ймовірність подальших серцевих нападів зі смертельним результатом.

«Якщо ви помічаєте будь-яку з попереджувальних ознак тихого серцевого нападу, важливо проявляти особливу обережність щодо будь-яких нездужань і звертатися за медичною допомогою», - підкреслив Плутцкі.

Згідно з висновком Гарвардської медичної школи, тихий серцевий напад дозволяє визначити електрокардіограма (ЕКГ) або ехокардіограма, що виявляють пошкодження серцевого м'яза. Інший метод - це аналіз крові на молекулярні сліди тропоніну Т, білка, що виділяється пошкодженими клітинами серця.

"Є чіткі правила, вони дещо змінилися": В Міноборони заявили, що не всі держслужбовці матимуть бронювання

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:54

Державні службовці, які є військовозобов’язаними і не мають бронювання, підлягають мобілізації на загальних підставах. Про це сказав речник Міноборони Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. "Йдеться про те, що ці люди також н...

Можна загадувати бажання: На Великдень у небі над Землею пройде найінтенсивніший зорепад століття

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:56

Якщо ви коли-небудь хотіли спостерігати, як уламки комети Галлея перетинають верхні шари атмосфери Землі, цей тиждень - ваш шанс.Метеорний дощ (зорепад) Ета-Аквариди буде найбільш насиченим до 10 травня, а пік шоу припаде на передсвітанковий час 5 трав...