"Частина України через 30 років може перетворитися на пустелю": Вчений попередив про наслідки швидкої зміни клімату

Олешківські піски. Фото: соцмережі.

Через 30 років степова зона України може повністю перетворитися на пустелю на кшталт Олешківських пісків у Херсонській області. Родючі українські чорноземи можуть бути втрачені. Про це український науковець, директор Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий розповів в ефірі телеканалу "Україна 24", передають Патріоти України.

Він зазначив, що такий сценарій можливий, якщо не вживати ніяких заходів. Експерт сказав, що зараз клімат змінюється як ніколи швидко. Через те, що води у ґрунті стає все менше, а вивітрювання посилюється, чорнозем буквально відносить. За кілька десятків років це може призвести до утворення пустелі на території південних областей України.

"Сухий ґрунт піддається значно сильнішому, ніж раніше, вітровому навантаженню...Зараз наші чорноземи піднімаються вітрами й виносяться. Швидкість цього процесу така, що ми їх реально можемо втратити за 20 років", – підкреслив Дикий.

Він наголосив, що й знамениті Олешківські піски утворилися саме таким, а не природним шляхом. Цьому також сприяло неправильне розорювання ґрунту. "Ми зараз стоїмо перед загрозою і, власне, перспективою масштабування Олешківських пісків на весь південь України", – попередив науковець.

Олешківські піски.

Євген Дикий пояснив, що з проблемою опустелювання треба боротися вже зараз, адже підняття рівня світового океану, який здатний підтопити Україну, можливе лише у далекій перспективі та не вплине на нагальну ситуацію.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...