Частині українців змінять процедуру призначення пенсії: Кого стосуватимуться нові правила

Для частини українців призначення пенсії відбуватиметься за новими правилами. На них не поширюватимуться строки звернення за пенсією, встановлені законом, передають Патріоти України.

Відповідно, цим громадянам зможуть призначати пенсію за віком або за інвалідністю "заднім числом". Таку норму містить законопроект №8198, який зареєстрований у Верховній Раді і вже отримав схвалення комітету з питань соціальної політики.

Як зараз відбувається призначення пенсії?

Відповідно до чинних законів, громадянам призначають пенсію за віком або з інвалідності з того моменту, як вони досягли пенсійного віку, або як їм була офіційно встановлена інвалідність.

Щоправда, тут є один нюанс. Майбутній пенсіонер має подати заяву щодо призначення пенсії у тримісячний термін від цих дат (досягнення пенсійного віку та встановлення інвалідності). Лише в цьому випадку пенсію йому призначать від дати набуття пенсійного віку чи дати встановлення інвалідності.

Якщо ж він не "впишеться" у тримісячний термін, то пенсію йому призначать лише з того дня, коли він по неї звернувся. Це правило діятиме й надалі, але для жителів окупованих територій і територій, на яких ведуться бойові дії, мають намір скасувати цю норму. Тобто їм призначатимуть пенсію із дня набуття пенсійного віку або дня встановлення інвалідності незалежно від того, коли вони по неї звернулися.

Ініціатори законопроекту пояснюють це тим, що жителі окупованих територій і територій, де точаться бої, нерідко не мають можливості вчасно подати заяву та необхідні документи для призначення пенсії. Органи Пенсійного фонду там не функціонують. А подати заяву онлайн також не у всіх є можливість. Адже на окупованих територіях подекуди відсутній інтернет і немає українського мобільного зв'язку.

Через це автори законопроекту пропонують призначати пенсію громадянам, які проживають на цих територіях, незалежно від дати їхнього звернення до ПФУ. Це правило діятиме упродовж воєнного стану і ще три місяці після його скасування. Йдеться, звісно, лише про ті випадки, коли право на пенсію настало після 24 лютого 2022 року.

Тобто, якщо цей закон буде прийнято, то у випадку деокупації території, громадяни, що там проживають, отримають свої пенсії "заднім числом" за весь період, який вони мали їх отримувати. Те саме буде, якщо пенсіонеру вдалося вибратися з окупації або зони бойових дій та опинитись на підконтрольній території України

Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...